ПРАЗНИК ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

Српска Православна Црква празнује Покров Пресвете Богородице. Црква созерцава догађај када се Богородица током богослужења јавила народу окупљеном на молитви. Догађај се одиграо у 10. веку на свеноћном бденију у Богородичиној цркви Влахерне у Цариграду.

„Радуј се Радости наша и прекриј нас од сваког зла часним омофором твојим“.

Јављање Богородице вернима

Догађај који црква празнује догодио се 14. октобра 911. године, у време ромејског цара Лава Мудрога (Философа).

Било је то свеноћно бдење у Богородичиној цркви Влахерне у Цариграду. Црква је била пуна народа, а негде у позадини стајао је свети Андреј Јуродиви са својим учеником Епифанијем.

У четири сата после поноћи, угледао је свети Андреј Пресвету Богородицу са распростртим омофором (покровом) изнад народа, као да том одећом покрива народ. Била је одевена у златокрасну порфиру и блистала окружена апостолима, светитељима, мученицима и девицама.

Свети Андреј показа руком Епифанију и упита га да ли и он види “Царицу и госпођу, како се моли за сав свет“, што Епифаније зачуђен потврди.

Након тог догађаја отпочело је празновање Покровице које созерцава тај тренутак.

Обичаји и веровања на дан Покровице

Многе жене које немају децу посте пред празник Покровице како би се причестиле на дан празника. Притом се моле да им подари Богородица услиши жељу да имају дете. Оне које имају децу моле се Богородици за њихово здравље.

Сви који верују у Богородицу и обележавају Покров Пресвете Богородице на овај дан обавезно треба да изговоре речи:

„Радуј се Радости наша и прекриј нас од сваког зла часним омофором твојим“.

Кога Богородица прекрије својим покровом он постаје невидљив за зле духове и нечастиве силе.

Петровград.орг