ЈУБИЛАРНО ДЕСЕТО ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ – НЕНАД ЖИВАНОВ ПРВИ ДОПЛИВАО

У техничкој организацији  Културног центра уз подршку Града и са благословом Црквене општине, посебно свештенства храма Архангела Михаила (Руске Цркве) тачно у подне на Језеру код Културног центра у Зрењанину, одржано је десето, традиционално, Пливање за Часни Крст. Први до Часног Крста, допливао је наш суграђанин Ненад Живанов.

У храму Светог Архангела Михаила (Руска Црква) одржано је богослужење, Св. Литургија, већ по традицији, на којој се окупио један број верника  у преподневним часовима. Потом се на платоу испред Цркве окупио верни народ и свештенство формирајући Литију, Крсни ход. На челу су ишли свештеници и чтечеви са барјацима и иконама а за њима хор „Жене Мироносице“ и верни народ, певајући тропаре празника.

Око језера се већ окупио велики број народа, највише младих. На лицу места су већ били челници града на челу са градоначелником Чедомиром Јањићем. Био је то величанствен призор.

Свештеници су упутили Богојављенске молитве над језером и закрстили воду. Хор жене Мироносице је потом узнео и химну, молитву „Боже правде“, заједно са присутним народом.

Врхунац догађаја је био излазак на језеро учесника, пливача, храбрих момака који су упркос кишици која је провејавала и температури која је била близу нуле, стали на талпу језера. У једном тренутку сви су се бацили у мутну и хладну воду језера.

Први до часног крста, допливао је Ненад Живанов из Зрењанина. Стазу дугу 33 метара препливало је 46 учесника а међу њима и једна дама. Овога пута момци нису били џентлмени и пустили даму да прва доплива до Крста.

Осим наших храбрих суграђана било је и учесника из Новог Сада, Ветерника, Бачког Јарка, Мола, Фаркаждина, Томашевца, Елемира Кикинде, Новог Милошева, Клека и Жабља.

Покровитељи манифестације су били: НИС Нафтагас промет – Зрењанин, Болница Свети Јован из Зрењанина, Електордистрибуција Зрењанин и Пекара „Код Јефте“.

Ненаду Живанову прелазни Крст уручила је Тијана  Сич,  учесница и носилац прошлогодишњег Крста а даровни кум је био господин Драган Божјак.

Занимљивост са овогодишњег пливања је моменат, када је пливач Александар Анђелковић из Новог Сада, изласком из воде запросио своју девојку. Она је наравно прихватила веренички прстен од овог храброг момка.

Аутори: Саша Младеновић и Анкица Достанић (Фото: Саша Миња и Јован Његовић Дрндак)