ЈОВАН ЊЕГОВИЋ ДРНДАК: ПЕТРОВГРАД – ЗРЕЊАНИН ПОДРЖАО СРПСКУ ПРАВОСЛАВНУ ЦРКВУ У ЦРНОЈ ГОРИ

Организатор овог протеста и литије је била Црквена општина Зрењанин. Окупњени грађани и верници позивали су на јединство српског Православног народа Црне Горе и Србије као и на Црквено јединство.

Право на веру и слободу вероисповести спада у основна људска права по конвенцији Уједињених нација.

У одбрану вере и Српске православне цркве у Црној гори устали су и грађани Зрењанина мирним протестом позивајући се на историјске изворе, на конвенцију о људским правима, али и на поруку Јеванђеља.

Скуп је окупио грађане Зрењанина и вернике из околних места у Банату како би упутио поруку подршке браћи и сестрама у Црној Гори због спорног закона о „слободи“ вероисповести који од Српске Православне Цркве жели да начини приватну својину, што је кршење сваког верског права и слободе вероисповести.

Скуп је кренуо са Трга Слободе код споменика Краља Петра Ослободиоца, да би се наставио Крсним ходом до Часног Крста испред Руске Цркве где је испред храма Св Архангела Михаила прочитана посланица.

“….Изашли сте јер сте схватили да иза појма слободе у спорном вјерском закону стоји нешто труло и неистинито. Убијањем слободе од стране моћних и владара, ви као црногорска браћа препознали сте Божју вољу да „сви буду једно“. И хвала Богу на томе. Ми, заједно са нашом браћом и сестрама поред мора, представљамо оно мало стадо које је свесно да човек не живи само на хлебу … и ослања се на свог Пастира који га је томе подучавао. Немамо други начин у борби за слободу против оруђа моћника овог света, осим вере у једног Бога и спаситеља. Нека вам буде благословљен предстојећи Божић “ – рекао је јереј Дејан Бојанић који се обратио скупу.

Текст и фотографије за Петровград.орг:  Јован Његовић Дрндак