ЦАРИГРАДСКА ПАТРИЈАРШИЈА ПРИЗНАЛА ОХРИДСКУ ЦРКВУ СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ ЗА КАНОНСКУ АЛИ НЕ И АУТОКЕФАЛНУ

Свети Синод Васељенске патријаршије, на чијем је челу васељенски патријарх Вартоломеј признао је на данашњем заседању “Охридску” цркву Северне Македоније.

У саопштењу Патријаршије, како је објављено, наводи се да као назив ове цркве, она признаје Охридску, „имајући у виду да је подручје њене надлежности у границама државе Северне Македоније”.

Македонска Православна црква у свом саопштењу наводи да се том одлуком Патријаршија након вишедеценијског спора са Српском православном црквом и међународне изолације, ”отклања вишедеценијски раскол наметнут древној Охридској архиепископији, обновљеној у лицу Македонске православне цркве”.

„То значи да Васељенска патријаршија признаје црквену јерархију на челу са архиепископом Стефаном као канонску и важећу у свеправославном свету и са њом успоставља канонску и литургијску заједницу”, наводи се у саопштењу.

Додаје се, међутим, да ова одлука не значи томос о аутокефалности којим се званично регулише међународно име и статус цркве, већ је „израз очинске љубави и бриге Васељенске патријаршије” и најава да МПЦ више није у расколу са целим православним светом и да њени свештеници могу да саслужују са свештеницима из других православних цркава.

Како се наводи у саопштењу, Константинопољ признаје назив ове Цркве као „Охридска“ (што значи подручје њене јурисдикције само у границама територије државе Северне Македоније) и искључује употребу термина македонска као и било које изведенице из тог термина.

Српској православној цркви остављено је право да регулише административна питања између ње и цркве Северне Македоније у оквиру канонског поретка и црквене традиције, наводи се у саопштењу Васељенске патријаршије.

Како је саопштено, „Синод је детаљно размотрио црквену молбу Скопља, као и молбу власти Северне Македоније и на овај начин исцелио рану раскола са православном браћом и сестрама“.

Како су објавили медији у Скопљу, непризната македонска црква послала је молбу Васељенској патријаршији у априлу 2018. године. Разматрана је већ у мају. У међувремену је и државни врх Северне Македоније упутио неколико писама и молби патријарху Вартоломеју да се уважи та апелација.

Одлука Васељенске патријаршије не значи да је непризната македонска црква добила томос за аутокефалност којим се званично регулише међународно име и статус цркве, прецизира се у извештајима медија, већ представља објаву да верници и свештеници који припадају тој цркви нису у расколу и могу да служе заједно са свештеницима других помесних цркава.

Како наводи МПЦ, следе додатни преговори о њеном коначном статусу.

РПЦ: Признајемо искључива права СПЦ у Северној Македонији

Руска православна црква (РПЦ) признаје искључива канонска права Српске православне цркве (СПЦ) у Северној Македонији, поручио је данас секретар Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије протојереј Игор Јакимчук. „Став РПЦ ће пре свега узети у обзир приступ том проблему Српске цркве, којој и даље признајемо искључива канонска права у Северној Македонији”, рекао је он, преноси Спутњик. Васељенска патријаршија саопштила је раније да признаје такозвану цркву Северне Македоније као православну и да је прима у заједницу хришћанских православних цркава.

МПЦ је пројекат комуниста Југославије

Како се наводи у саопштењу, Константинопољ је признао назив те Цркве као „Охридска”, што значи подручје њене јурисдикције само у границама Северне Македоније и искључује употребу термина македонска као и било које изведенице из тог термина.

Захвалност премијера Северне Македоније

Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски се захвалио васељенском патријарху Вартоломеју јер је „направио велико дело и показао велику пажњу за један велики православни народ“.

Преноси портал СПОНА у Северној Македонији