ХРАМОВНА СЛАВА – АРХАНЂЕЛ МИХАИЛО И РУСКА ЦРКВА

У славу Господњу, а у част Арханђела Михаила, предводника војске Господње, обележена је у Зрењанину (Петровграду) храмовна Слава Руске цркве или Цркве Светог Архангела Михаила. Торжественом Литургијом је началствовао је протојерејставрофор у пензији Бранко Попов са свештенством храма.

Литургији су саслуживали, парох прве парохије протојереј Петар Илић, друге парохије  јереј Миодраг Станојевић, треће парохије јереј Веселин Влашки, који је и старешина храма, четврте парохије јереј Дејан Бојанић.

Старешина храма јереј Веселин Влашки је заблагодарио Господу и Светом Архистратигу Михаилу на данашњем Богом подареном светковању и дану. Јереј Веселин је позвао вернике да се још једном окупе на празник болничке капеле на дан Светог  Нектарија Егинског, те на духовну академију која ће бити одржана у суботу у Великој свечаној сали Градске куће у вечерњим сатима на којој ће појати сви градски духовни хорови.

Стари прота Бранко Попов је поздравио окупљене свечаре и вернике, реквши да се увек радује позиву свештеника и народа које долази из његовог Петровграда, како би заједнички прославили храмовну Славу Светог Архистратига Михаила. Михаило на Јеврејском језику значи онај који је као Бог, или ко је раван Богу. Свети Михаило изображава се још од првих времена Хришћанских као војвода који у десној руци држи копље, којим попире Луцифера, сатану, а у левој палмову зелену гранчицу. Архангел Михаило саматра се нарочито чуварем Вере Православне и борцем против верских јереси.

Својим изванредним појањем мешовити хор Светог Архистратига Михаила из Руске Цркве којим руководи брачни пар Досковић, уз искусне појце чтечеве и хоровођу хора Жене Мироносице Зорицу Кецић,  увеличао је ово Литургијско сабрање.

После свете Литургије, на којој је верни народ приступио Светотајинској Чаши – Причешћу, свештенсктво је пререзало Славски колаче. Цела црква је данас појала небозмени тропар Архистратигу Михаилу.

Војсковође небеских војски, непрестано вас молимо ми недостојни да вашим молитвама заштитите нас заклоном крила ваше непропадљиве славе, чувајући нас који падамо на колена и усрдно вапијемо: Избавите нас од невоља као војсковође виших сила.

Тропар Светом Архангелу Михаилу и Небеским Силама (глас IV)

Кума овогодишње славе је била Марија Мучалов са својом децом и унукама а за следећу годину кумовску ружу је преузела Душка Павлов Станков са мужем Мишом Станковим.

За све верне је приређена трпеза љубави у Парохијском дому при храму Светог Архангела Михаила.

Када су Турци протерани са ових простора и након Карловачког мира 1699. године нова власт (Аустријска) преуредила је ову зграду данашњг храма у злогласну тамницу „Мункач“ у којој је тамничила Српске ратаре што нам потврђују откривене кости нађене приликом рестаурације 1963. године. Падом Аустроугарске царевине укинута је тамница и овај простор 1925. године добијају досељеници из Русије, избегли након Октобарске револуције 1917. У тадашњи Петровград дошло је око 600 руских досељеника. Богослужења су за овај дубоко веран народ била изузетно важна те су они након неког времена сналажења и импровизације места где ће се недељом и празницима окупљати на молитву, добили 1925. године простор где се сад налази храм Светог Архангела Михаила и изградили свој храм. Руско богослужење је одржавано до 70-тих година када је споразумом Патријаршија оваја овај храм прешао у јуриздикцију СПЦ. Народ га и даље зове Руска Црква.

Аутор: Саша Младеновић (Фото: Јованка Ђатков)