СТАРАЦ ТАДЕЈ ВИТОВНИЧКИ

Дана 13. априла. 2003 упокојио се старац Тадеј. Сахрањен у порти манастира Витовница. Покрај гроба осећа се и данас велика благодат. Сетимо се како је говорио о будућности Срба и Србије Свети старац. Нека пророчанства су се остварила а нешто од онога што је старац говорио ће тек доћи.

Косово

Осам година пре једностраног проглашења независности Косова, отац Тадеј је рекао: „Албанци на Косову ће прогласити независност. Али, то ће бити противправно. Једног дана, после великих страдања у које ће упасти Србија и читав српски народ, због богоодступништва српских властодржаца али и једног дела народа, ипак ће доћи до уједињења највећег дела Срба. И Америка и Запад ће Србе поновно гонити. Ипак, после великих српских страдања, изненада, Америка и Запад ће доживети страховити пораз, па ће се сва њихова војска повући са Косова. Тада ће Срби, за веома кратко време ослободити своју духовну колевку“.

Црна Гора

Осим што је говорио да ће се Црна Гора отцепити објашњавао је и да ће удар на српски језик бити силан у Црној Гори и да ће безбожна власт ударити и на српску цркву. Неки грађани који су наводно имали директан сусрет са оцен Тадејом кажу да им је рекао да ће у Црној Гори у једном тренутку почети грађански рат, а на крају и рат са Албанцима. Једном човеку из Никшића који је стално ишао код старца Тадеја рекао је да не купује стан у Никшићу, јер још није право време, и да Црна Гора ускоро постаје независна те да ће за Србе бити веома тешко. Ипак, опет је рекао да ће Срби на крају, после великих страдања победити, али да ће цена победе бити веома велика. Највећи удар биће на СПЦ у Црној Гори и Митрополију на Цетињу. На крају, како је говорио старац Тадеј, Црну Гору ће мирити људи из Србије, и она ће на крају поново ући у састав јединствене српске државе. Чак је говорио да ће и мошти Светог Василија Острошког једно време морати да буду пребачене из Острога на сигурније место.

Америка

Тадеј је говорио и да ће Америка ускоро пући као балон, и да ће тек после краха Америке, Запада и НАТО-а, Срби бити већинско становништво на Косову, јер ће се НАТО повући са Косова. Што је трагично, рекао је да ће Срби да се врате богу тек после жестоког страдања, и да ће Запад поново и војно ратовати против Србије. Говорио је да ће и Војводина да крене путем сепаратизма, и да ће у Војводини и Београду бити најтеже, а најсигурније у Централној Србији. Што се тиче Срба у Републици Српској, старац је рекао да ће се и они на крају придружити уједињеној српској држави.

Русија

Старац Тадеј много волео Русе и говорио је да они имају велики дар покајања каквог код Срба ретко има. Говорио је да се треба стално молити, бити смирен и добар, волети ближње, бити послушан родитељима и у мислима. Први духовник у манастиру му је био Рус који се звао Амвросије, у манастиру Миљково крај Мораве.

Војводина и Београд

Свети старац је наводно говорио да се не купују куће поред великих река, и да треба улагати у некретнине, у куповину земље и објеката у Србији, пре свега Централној. Поготово је говорио да се избегава куповина кућа у Војводини и Београду, а ако већ неко хоће да купи кућу или стан у Београду да то не буде у центру нити поред Саве и Дунава, већ мало ка периферији и даље од великих река.

Из књиге: Духовне поуке српском народу