СЛАВА НАЈСТАРИЈЕГ ХРАМА УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ГРАДУ НА БЕГЕЈУ

Наjстариjа градска Православна Црква у Петровграду (Зрењанину), подигнута далеке 1746. године, посвећена jе Пресветој Богородици и дану када се Она према Црквеном предању, узнела на небо и предала своj дух у руке Спаситеља. У њој је у јутарњим часовима служена света Литургија на којој је учествовао велики број свештеника и верника Српске Православне Цркве.

Празник Успења Пресвете Богородице се, између два светска рата увремену док се овај град звао Велики Бечкерек и Петровград традиционално обележавао као градска слава и на Литургиjи и литиjом која је ишла улицама града.

Комунистичке власти су строго забраниле овакво празновање одмах после Другог светског рата и верници дуго година нису могли на достојан начин да заблагодаре заштитници града.

Град Зрењанин, данас, управо на свом грбу има иконописан лик иконе Успења Пресвете Богородице који има за циљ да штити у сваком погледу и од сваког зла.

Кумови овогодишње славе храма су били верници и супружници Милосав и Соња Трајкоски.

Нема лепшег начина да се прослави древни празник  од молитве и литиjе, крстоношења. То је управо оно што је данас био централни догађај у древном храму и његовој порти.

Град Зрењанин свечано обележава и овог 28. августа и славу града и храмовну славу, празник Успења Пресвете Богородице –  у народу познату Велику Госпоjину.

Ово је шеста година од обнављања ове лепе традициjе, централним градским улицама проћи ће свечана литиjа и бити пронета икона Успења Пресвете Богородице коjа се, само на данашњи дан, из Градске куће преноси у настариjи градски храм и потом проноси централним улицама.

Петровград.орг