ПОУКЕ СХИАРХИМАНДРИТА ЈОИЛА

Отац Јоил (Булатовић) годинама је био чувар ћивота Светог Василија Острошког и схиархимандрит манастира Ћириловац у Црној Гори. Био је духовно чедо чувеног старца Тадеја Витовничког тајновидца и сарадник на њиви божијој у Црној Гори митрополита Амфилохија. Духовник који је добио од Бога дар прозорљивости. Ово је један мали део његових духовних поука које је упутио својој духовној деци.

О Православљу

Ми православци смо најсрећнији народ само да умијемо да прихватимо свим срцем, свом мишљу и свом душом Господа, и да прихватимо вјеру која чини чуда.

Православље је старо двије хиљаде година и ту је вјеру проповједао, ни свештеник, ни анђео, нити човјек, него богочовјек Господ Исус Христос. Он то предаде апостолима, апостоли даље и остаде непромјењива вјера, хвала Богу, до дана данашњег. И кад би овај несрећни залуђени народ на овој планети прихватио ову животворну, спасоносну вјеру, на земљи би настао мир, настала би љубав, нестало би граница, све би било наше заједничко и читава планета би живјела у љубави и слози. Али 1054. године одступише од источне цркве и одвоји се Рим и од тада су почели ратови и ужаси и мржње и прогањања и убијања и трају до данашњег дана. Тако да се римокатолици заваравају страшно што се не врате у праву вјеру, јер они немају благодат Светога Духа, имају само једног анђела чувара који те народе чува да не дође до хаоса и чека да они својом слободном вољом пређу у православље. И то су Божији створови и међу њима има добрих људи, али је несрећа што живе на територији гдје је јерес. Ипак, Бог чини да ти људи који имају добро срце дођу до познања истине и да се крштавају. Многи Њемци одлазе у Грчку, а у Аустралији не само да има огроман број крштених, него чак и њихови свештеници прелазе у православље. И дај Боже, да сва омладина и сви људи спознају праву истину и да се врате у своју отачку вјеру.

О Србима

Да смо били ограђени, да смо сачували оно Немањићко, ми бисмо били најсретнији народ на свијету. Никад Срби нијесу Бога псовали док се нијесу помијешали са Европом. А када су Срби писали златним словима, тада су по лондонским шумама завијали гладни вукови. Они не хтједоше да поштеде наше грађевине и светиње, него пустише онима који имају дивљу памет, а ћуд отровану, да сруше светиње по најсрпскијем крају Косову. А ко убија и малтретира православне, он себи копа јаму и себе у пакао баца. Тако да тај народ не зна шта чини и сад хоће да нас убиједе да смо ми криви, и убиједили су многе несретнике. Зато, Срби, да узмемо сви молитву и пост, да се исповиједимо, да не чинимо гријехе, и Господ ће непријатеље наше окренути једне против других и истријебити их. Једини начин да се одбранимо од свих који хоће да нас униште да водимо богоугодан живот.

О Светом Крштењу

Да бисте се уписали у књигу живота, потребно је да се крстите. И не чекајте ништа. Многи су се прешли што су чекали.

Заиста, заиста вам кажем ко се не роди Духом Светим не може ући у царство небеско. А ниједан народ се не рађа водом и Духом Светим на овој планети, осим православци, када то чини православни свештеник или православни јеромонах.

О Светој Тајни Исповести

А има несрећника који се никад нијесу причестили, а мисле да ће их спасити аспирни и доктор који Бога у срцу нема. Ја једино признајем љекаре који су са Богом. Незнабошци љекари не могу ништа, ни дијагнозу да дају ни ишта друго, а они који су са Господом, помоле се, па да видиш како могу да помогну.

А ако је неко болестан, каже се, „нека зове свештеника, да га помаже светим уљем”. Да нема исповијести, нико се жив не би спасио. Исповијест је наново рађање. И сви ми који нијесмо исповиједили гријехе, на челу нам пишу, јер је Бог дао такво стање људима да једни другима гријехе читају.

Ако се исповиједиш и не слажеш ништа, а прочита ти свештеник освећење јелеја, васкрснуће те па да си мртав! Зато знајте да је тајна исповијести, тајна која води на небо, у рај.

О Светом Причешћу

Као велики противник пушења, архимандрит Јоил не причешћује пушаче. Када је то чуо митрополит Амфилохије, рекао му је да то мора да се промени.

„Јел тако?“ упитао је Јоил?

„Тако је.“ Потврди митрополит.

Сутрадан на Литургији, када је дошло време за причешће, приступила је особа за коју је отац знао да пуши. Како је послушање по речима оца Тадеја изнад поста и молитве, отац Јоил пристао је да причести пушачицу, али уз речи:

„Причешћује се слушкиња Божија… На душу митрополита Амфилохија. Амин.“Када је то чуо митрополит, одмах је дојурио у Ћириловац, ужурбано ушао у манастир обративши се архимандриту: „Ради како год хоћеш, само ме више не помињи!“

О Светој Литургији

Они научили високе школе па им се не свиђа што је Јован Златоусти написао Литургију, но и они `оће. Светом Јовану Златоусту се јавио апостол Павле и три дана и три ноћи му говорио како ће Литургију написати. А, овима ни комарац није на уво запјевао, а хоће Литургију да мијењају.

Приредио за Вас Петровград.орг