ОСВЕЋЕЊЕ ЗВОНА И ФРЕСКОПИСА ЦРКВЕ У СЕЧЊУ

У општинском банатском месту Сечњу 17. фебруара 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ банатски господин Никанор служио је свету архијерејску Литургију у Цркви Светог Великомученика Димитрија, која је дочекала своје освећење, како фрескописа тако и звона након више деценија изградње. Саслуживало је на Литургији велико мноштво свештеника банатских парохија и ђакона.

Велики број мештана Сечња, верника Житишта, Зрењанина, Београда и Новог Сада дошао је, да поздрави надлежног епископа Никанора и учествује у овој великој радости. Торжествености Свете Литургије, допринео је својим појањем и хор Свети Серафим Саровски.

Трпезу љубави припремио је и са љубављу Владику угостио, надлежни јереј Иван Мучалов који је одржао запажену беседу:

„…Када жртвујемо себе због других ми осећамо невероватну радост, та радост није од овога света, дакле, није пролазна, није тренутна. То је радост од Духа Светога, то је радост од Бога. Са таквом радошћу су Преподобни које данас прослављамо ишли и одрицали су се од себе. Ето могли смо и ми данас да се окупимо на ручку земаљском али не би смо осетили благослов Божији, не би смо га прво ни добили а потом ни осетили, док не дамо ову жртву, окупљени сви као Тело Христово, којима је глава сам Христос. Ми осећамо њу у свој овој пуноћи, поготово када је ту са нама наш архијереј, осећамо присуство самога Христа и када говоримо – Христос међу нама, јесте и биће!“

Многобројни верни народ се окупио у цркви на светој архијерејској Литургији и освећењу фрескописа и звона, а потом је владика банатски г. Никанор поделио захвалнице и одликовања једном броју људи ктитора заслужних за завршетак ове банатске светиње.

„Овај храм, звона и фрескопис и сви присутни данас, освећени су данас управо чином Божанске благодати која силази на све оно што се освештава и што се приноси у храму или изван храма. Тако да данас освећењем овога светога храма, ових светих ликова на фрескама и звонима, освећено је место ово и народ Божији, који у њему живи. Нека зато благослов Божији сиђе на вас у ове дане почетка светога и часнога великога поста и буде сваком од вас награда за ваше присуство и вашу жртвену љубав…Чујмо причу. Када је један богатији човек посудио једноме човеку педесет динара а другоме пет стотина динара, дошло је време да му врате дуг. Дође први дужник, код тог човека и каже да нема да плати а потом дође и други и каже, да ни он нема да плати дуг. Један нема педесет а други петсто. Богати човек који им је позајмио био је благочестив и каже им – опроштен вам је дуг обојици. Питају, сада Апостоли и народ који је чуо причу – шта мислите ко ће више, од ових дужника, волети тога, свога доброга, газду? Каже се у причи, онај коме је вишу суму опростио. Онај дакле који више даје он је више вољен а Бог нам даје драга браћои сестре највише.“

Надлежни јереј Иван Мучалов, са верним народом своје парохије, организовао је пригодну трпезу љубави за цењене челнике општине Сечањ, донаторе, госте и присутне вернике. За трпезом је владика Никанор позвао, свештенство и народу на духовно сабрање око овог прелепог храма који је подигнут у стилу наших најлепших храмова средњега века, јер шта је храм без живе Цркве и људи окупљених око свога благочастивога јереја.

Аутор: Саша Младеновић