НЕМА ДАНА БЕЗ ОЧИЊЕГ ВИДА НИТИ ПРАВЕ СЛАВЕ БЕЗ БОЖИЋА

Празник Рождества Христовог свечано је прослављен у највећем граду српског дела Баната. На Бадњи дан служиле су се Свете Литургије у храмовима Успенском, Ваведенском и Светоархангелском, служили су јереји Српске Православне Цркве а присуствовао је велики број верника. Представници Града Зрењанина, градоначелник Чедомир Jањић и његови сарадници, присуствовали су овим сабрањима верника и лично налагали бадњаке.

У послеподневним часовима вршено је свечано налагање бадњака прво у најстаријем храму Успења Пресвете Богородице а онда је и по осталим храмовима.

Окупљена дечица су увеличала радост овог празничног дана, традиционалним обичајем коринђања у овим крајевима а Град Зрењанин се потрудио да свој дечици дарује пригодне пакетиће.

Божићне ватре, бадњаци, горели су у свим деловима града и у насељеним местима, а неуобичаjено топло Бадње вече измамило jе на улице и пред градске храмове велики броj наших суграђана.

У Дому културе у Клеку изведен је квалитетан културно-уметнички програм у славу најрадоснијег хришћанског празника.

Поноћну Божићну Литургију у древним храмовима Успења Пресвете Богородице, Ваведења и Светоархангелском храму служили су надлежни јереји, а бројни сабрани верници су приступили Причешћу Светим Телом и Крвљу Господњом, а што посебно радује, велики број деце и младих сјединило се у Светој Чаши са Богомладенцем.

На Божићно ујутро, у 9 часова служене су Свете Литургије  у препуним храмовима где се причестио велики број људи, жена и деце, посебно младих.

С празником Рождества Господњег из престонице равнога Баната је послата порука мира и љубави, са молитвом Богомладенцу да укрепи народ Свој и да излије благослов Свој у срца и душе свих верних. Са пажњом је саслушана и посланица патријарха српског господина Иринеја.

На Божић, у храму Успења Пресвете Богородице, након Божићне литургиjе, у порти храма, освештана је чесница, дар компаниjе “Мркшићеви салаши”. Наjвише среће да у њоj пронађе златник имала jе Мирjана Кесић из Зрењанина.

Наjрадосниjи хришћански празник верници прослављаjу у своjим домовима, уз богате трпезе и у радосном, породичном окружењу. Остаје жал што држава не празнује и Ускршњи Понедељак и Уторак јер се и тим данима у нашим Црквама служе Свете Литургије и траје празнично расположење.

Петровград.орг свим читаоцима нашег портала честита Божић радосним поздравом, Христос се роди!

Петровград.орг & Град Зрењанин