МОШТИ ТУМАНСКИХ СВЕТИТЕЉА У РУСКОЈ ЦРКВИ У ПЕТРОВГРАДУ

У недељу, 03. јуна 2018. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа банатског Господина Никанора, делови Светих моштију Преподобних Отаца и Чудотвораца туманских Зосима Синајита и новопросијавшег Јакова Новог, боравили су у Зрењанину (Петровграду) у храму Светог архистратига Михаила у народу познатој Руској Цркви.

Након свечаног дочека Светих моштију из Српског Православног манастира Тумане  у Епархији браничевској, служена је Света Литургија. Служили су са сабратом туманске обитељи јерођаконом Павлом домаћини, свештеници Светоархангелских парохија, протојереј Петар Илић, јереј Миодраг Станојевић, јереј Веселин Влашки, Старешина храма, и јереј Дејан Бојанић.

Читавог дана, све до акатиста мноштво поклоника градских парохија се тискало око Светиње. Међу поклоницима је био и велики број деце. Сабрат Српског Православног манастира Тумане из суседне нам Епархије браничевске јерођакон Павле је беседио о новим чудима Светитеља, чије је Свете мошти донео верницима Петровграда и околних места на поклоњење и целивање.

„Сагледавајући чудесну светлост горе таворске, причасници живота вечнога постасте и сведоци пута бесмртности, учитељи покајања и правоживља, међу Преподобнимâ засијавши, Оци наши Зосиме Пустињожитељу и Јакове Богомудри, не престајте заступати, пред Престолом Творца, оне који вас молитвено славе.“ (тропар Преподобним Оцима туманским, глас 8.)

Радујте се преподобни оци наши Зосиме и Јакове, туманске обитељи похвало!

По свршетку Свете  Литургије, верници су читавог дана могли да притичу молитвено моштима Светитеља и да се помоле Богу за здравље а у вечерњим сатима служен је акатист Светитељима, у препуној Руској Цркви.

Јереји су миросали све вернике који су целивали кивот са Светим моштима, и преклонили колена у молитви за здравље, своје и својих ближњих. За све присутне поклонике су биле припремљене честице одеће, миро и водица  испред храма.

Старешина храма јереј Веселин Влашки, се захвалио Његовом Преосвештенству Епископу банатском Господину Никанору који је благословио ово похођење, игуману Тумана Димитрију, брату јерођакону Павлу, браћи свештеницима који су литургисали и служили акатист, као и свима присутнима, који су дошли да се поклоне Светим моштима и нагласио да се на Петровград овим излила обилна благодат.

Петровград.орг