ЛЕКАРСКА СЛАВА СВЕТИ КОЗМА И ДАМЈАН

Лекарска слава – Свети врачи Козма и Дамјан прослављена је у граду на Бегеју Сетом  Литургијом и резањем славског колача у Саборном храму Успења Пресвете Богородице, најстаријем градском сакралном простору.  Након Свете Литургије кумови свечари брачни пар др Свијетлана и др Здравко Ждрале угостили су велики број верника и лекара  у Успенском парохијском дому, згради од великог историјског значаја за Српски народ. Организатор Славе  је као и сваке године Подружница лекара Зрењанин.

Кумови славе су брачни пар др Свјетлана Ждрале, шеф Одсека неонатологије Опште болнице “Ђорђе Јоановић” и др Здравко Ждрале, в.д директора Завода за јавно здравље Зрењанин нису крили своје задовољство на части која им је ове године указана од подружнице лекара Зрењанин.

“Данас је велики дан за лекарску професију, наш еснаф али и за моју породицу и мене лично. Особита је част и задовољство али и велика одговорност бити кум Славе. Ово је дан када лекарски еснаф треба, да се окупи на Светој Литургији, око ових дивних Светитеља и узме благослов за даљи рад. Истовремено у вечерњим сатима окупиће се лекари и у хотелу Војводина на традиционалном лекарском балу да размене своја мишљења, поделе дилеме, које постоје и искуства. Настављамо даље на добробит онога због чега наш еснагф и постоји, да се боримо за највећу вредност, људско здравље и љусдски живот.“- рекао је др Ждрале.

Свету Литургију је служио протојереј Радивој Нађалин. Кумство је преузела др Милоранка Петров Кијурски, лекар Дома здравља Зрењанин која је овом приликом изјавила.

“Сматрам ово што сам примила ружу кумства за следећу годину изузетном чашћу. Настављамо традицију прославе великих Светитеља Козме и Дамјана. Цели свој радни стаж, ево већ 36. година сам се руководила хуманошћу и идеалом који су Свети Безсребреници установили. Ово кумство сматрам као круну свог професионалног радног века.”

Свети Козма и Дамјан се сматрају заштитницима лекарске професије. Према предању, светитељи су помагали и лечили не тражећи заузврат ништа “ради добитка и богаћења”, већ “Бога ради”, па су у народу познати као свети Безсребреници.

Аутор: Саша Младеновић