ЕПИСКОП БАНАТСКИ ЗА ПРАЗНИК ПРЕПОДОБНОГ РАФАИЛА СЛУЖИО ЛИТУРГИЈУ

Његово преосвештенство епископ банатски господин Никанор служио је на празник преподобног Рафаила Банатског, у уторак 29. августа са свештенством Свету службу Божију у храму Ваведења Пресвете Богородице и молебан у параклису, над моштима Предобног Рафаила Банатског и Хиландарског у насељу  Градннулица, делу Зрењанина (Петровграда). Саслуживао је на овој Светој Литургији и високи гост умировени владика милешевски господин Филарет, који се налази у посети Банатској епархији.

епископи банатски Никанор и умировљени милешевски Филарет

На крају Литургије, након светог причешћа балгосиљан је славски колач у славу и част преподобног Рафаила Банатског, небеског покровитеља овог дела Баната и самог града на Бегеју, као и певачког друштва „Преподобни Рафаило Банатски“.

Детаљ фреске параклиса Преподобног Рафаила

Након литургијског дела и сечења славског колача и молитве над моштима Преподобног Рафаила банатског и хиландарског, владика Банатски Никанор и умировени владика Милешевски Филарет су у просторијама парохијског дома при Ваведењском храму присуствовали са присутним званицама, верницима и свештенством, трпези љубави, поучавајући верни народ и свештенство.

Беседа верном народу над моштима банатског светитеља Рафаила, владике Никанора

Молитви су по први пут у параклису Преподобног Рафаила присуствовали и представници Восјке Србије из банатске бригаде са мајором Радетом Даљевићем.

Војска Србије на молитви Преподобном Рафаилу

Аутор: Хаџи Зоран Дујин