ДАНИ ПИВА НЕКАД И САД

(Foto: danipiva.rs)

Некада Бечкерек и Петровград, сада Зрењанин, давне 1769. као средиште Диштрикта, добија право на две сајамске приредбе годишње а нешто касније на још две, тако да је свако годишње доба почињало великим вашаром.

Потреба за пазаром, сусретима сваке врсте, па и разбибригом и весељем чинила је да се број вашара повећава. Поред робе разне врсте ту су били и алвари и печењари са богатом понудом посластица, а и неизбежно и веома дуго ексклузивно пиће – пиво. Посебно у топлим летњим данима вашара, сваки добро обављен посао заливао се хладним пивом, најпре из најпростијих дрвених, а касније изнутра лимом окованих ледара. Тренутак када се у замену за крајцаре и форинте од кафеџија преузимала пенушава кригла био је и свечаност и час за уживање и сећање.

Трг Слободе, некад и сајам

Крајем 30-их година 20. века, вашари све брже губе на значају. Развија се и специјализује трговина па све то утиче да велики вашари нестану али остаје носталгија за сусретима са поводом и забавом те врсте.

Дани пива некад…

Манифестација Дани пива је настала 1986. године, у част 240 година производње пива у Зрењанину. Те прве дане пива организовали су Туристички савез општине и Угоститељско предузеће „Војводина“ уз неколицину ентузијаста ( међу којима је био и писац ових редова).  Градом су почели да дефилују фијакери који су точили бесплатно пиво, позивајући суграђане на дружење и добро расположење. Свирали су и играли дечји ансабли, декламовали песници и сликали сликари, мирисала крај Бегеја рибља чорба.

Дани пива не тако давно (Foto: novosti.rs)

Иако је у почетку све подсећало на вашар, полако се стварала физиономија будућих сусретања Зрењанинаца са бројним гостима. Манифестација се одржавала сваке године крајем лета. Приредбе су „сељене“ од последњих дана августа, до првих дана октобра, да би се усталиле у последњој недељи августа.

Трг Слободе данас (Фото: Бојан Вијатов)

Од тада, све до данашњих дана, хиљаде људи из региона дневно привлачи дегустација одличних пива и у основи два различита програма. Један је више вашарски а други више урбан.На отвореном простору у најужем језгру центра града, на више бина, одвијају се програми који задовољавају различита интересовања, укусе и узрасте.Поред шаренила народних ношњи, одржава се свакако већ традиционално, такмичење у брзом испијању пива и издржљивости литарске кригле пуне пива. У виду пратећег програма, током одржавања зрењанинског фестивала пива, на различитим пунктовима, одвијају се и спортски програми, као што су кошаркашки турнир, одбојка на песку, скокови у воду с моста, промоције борилачких вештина.

У славу индустријског првренца града и напитка чије је испијање и поштовање под овим подневљем већ вековима, сваке године с новим идејама, уз задржавање оног што се показало добрим и што људе уме да окупи, развесели и опусти, зрењанинска туристичко-културна манифестација има претензија да прерасте у истински фестивал пива.

Видео:  Бојан Вијатов, Published on Aug 31, 2016, Dani piva

Извор:

1.Мирослав Пушић, Двестопедесет година Зрењанинске пиваре, Посебна издања, ГНБ “Жарко Зрењанин”, 1995.