ФЕСТИВАЛ КОБАСИЦА И ДОМАЋЕ РАКИЈЕ У БЕЛОМ БЛАТУ

У маленом насељеном месту крај Зрењанина, Белом Блату одржана је веома посећена туристичка манифестација 5. Фестивал кобасица и домаће ракије. Ове године фестивал је окупио 45 такмичарских екипа а ово кулинарско окупљање је задобило међународни карактер. Село се налази на туристички занимљивом месту на ободу Царске баре и рибњака Ечка, што је био разлог више да фестивал свечано отвори Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић.

Пету годишњицу фестивала велики број присутних је дочекао у добром расположењу,  јер је било и живе музике а није ни чудо јер је имало добро да се попије и поједе као што је то и одвајкада у Банату.

Градоначелник Чедомир Јањић отворио је ове гoдине у Белом Блату 5. Фестивал кобасица и домаће ракије следећим речима:

„… Бело Блато се по пети пут показало као добар организатор и домаћин, који има шта да понуди и покаже, а све више наших гостију има шта да види. Уз жељу да наредних година буде још више учесника и гостију и да манифестација добије и регионални карактер, проглашавам 5. Фестивал кобасица и домаће ракије отвореним!“.

На отварању се обратио и председник Савета месне заједнице „Бело Блато“ Мирослав Маркуш, који је свим гостима Белог Блата пожелео пријатан боравак у селу, а учесницима фестивала пуно такмичарског духа и успешан наступ.

Председник Организационог одбора Фестивала кобасица и домаће ракије Иштван Пожар је рекао:

„… Чини нам се да ћемо морати да обезбедимо још један шатор за све учеснике. Наше удружење припремило је једну тону кобасица, а кобасице су донели и учесници фестивала“, видно је био задовољан организатор када је видео колико је света дошло из града и околине.

Такмичарске екипе су биле из многих места Србије, а од међународних била је  екипа из Гостивара у БЈР Македонији и кулинари из братског села Воњарцвашхеђа из Мађарске. За најуспешније су биле предвиђене и пригодне награде, али је у првом плану било дружење, добра капљица и добро јело.

Петровград.орг & Град Зрењанин