СЛАВА ГРАДА НА БЕГЕЈУ И 34. ДАНИ ПИВА

Последња недеља августа је у Бечкереку, Петровграду, Зрењанину разлог да се свим суграђанима и гостима пожели пивска добродошлица. Ових дана пада и Слава, некад краљевског, царског трговишта, деспотског, богохранимог, краљевског, ударничког, историјски гледано, троименог града, Велика Госпојина. Наш град овим иште благослов за наставак развоја и наздравља свим добронамерним људима.

Пивска престоница Баната

Актуелни градски оци обновили су успешно ово лепо у неким претходним деценијама забрањено духовно сабрање које су неговали наши преци – Литију или Крсни ход који је благослов и заштита за ово место. Све већи број наших суграђана учествује у Литији а многи са поштовањем устану и поздраве градску Икону на којој је изображено Успење Пресвете Богоматере.

Град под заштитом Пресвете Богородице

Овогодишњи Дани пива су карактеристични по проширеном програм наступа Зрењанинске филхармоније, позоришних представа, изложби и радионица чиме ова манифестација успешно одскаче од традиционалних сеоских вашара у околини али и од средњоевропских фестивал пива.

Наступ Зрењанинске филхармоније

Дани пива Зрењанин су манифестација која оставља иза себе 34 године традиције али и више година обзиром да је пивска индустрија била родоначелница индустрије у нашем граду а једна је од најстаријих у Србији. Реч је о, пре свега, породичној културно-туристичкој манифестацији прилагођеној свим узрастима – од 7 до 77 година.

Петровград на Бегеју је имао филхармонију

Манифестација „Дани пива“ настала је 1986. године у част 240 година производње тог пића у Зрењанину. Прве Дане пива Зрењанин организовали су Туристички савез општине Зрењанин и Угоститељско предузеће „Војводина“ и неке урбане градске легенде. Од тада па све до данашњих дана, Дани пива су еволуирали у једну озбиљну манифестацију током које пола милиона људи посети наш град.

Шишоја и његови тамбураши бољи од Балашевих

Програм се сваке године одржава на више локација у граду а ове године одржаће се на чак четрдесет различитих наступа. У понедељак, 26. августа, поворка фијакера традиционалним точењем пива улицама града позива грађане да дођу на манифестацију. Свечано отварање „Дана пива Зрењанин“ заказано је за наредни дан, 27. август, на Житном тргу, када је најављен и почетак музичког програма. Као и претходних година, и ове године биће одржано такмичење у брзом испијању пива.

Традиција позивања суграђана на Дане пива

Ове године посетиоци Дана пива Зрењанин имаће прилику да чују Алена Исламовића, Црвену јабуку, Кикија Лесендрића, Лету штуке и Зану. За љубитеље квалитетне народне музике наступиће Халид Бешлић и Лепа Брена. Оно што по нама издваја нашу манифестацију од околних је свакако наступ Зрењанинске филхармоније. Ове године наступ је проширен на две вечери, самостални и као пратња предивним Дамама Евровизије – Јелене Томашевић, Невене Божовић, Сашке Јанковић и Бојане Стаменов. За љубитеље „тврђег“ звука у Амфитеатру Културног центра Зрењанина биће организован 8. по реду фестивал „Зрењанин зове“ на ком ће свирати неафирмисани локални бендови, док ће се истовремено у Кино башти одржати фестивал електронске музике „Соундловерс“. Овако широк спектар музичких жанрова се на ретко којој манифестацији може видети!

Посебна пажња се поклања младима

Надамо се да ове године закупци штандова неће бити бахати у пуштању сопствене музике за време трајања концерта, на главној бини, на Житном трагу. Ово им је уговором строго забрањено, али се они оглушују о ту одредбу, већ годинама. Пробијањем звука турбо фолка са штандова закупаца крши се уговор, али и снижава ниво културе, поштовања уметника на централној бини.  Оваквим понашањем доводи се у питање потреба за постојањем главне бине и дозволе да сваки штанд има своју музику за време трајања програма на главној бини. Какофонија која влада на Житном тргу не повећава промет на штандовима.

Бренд

Од 26. августа до 1. септембра одржава се манифестација која представља савременим економским речником речено бренд Града Зрењанина. Зато, добродошли у Бечкерек, Петровград, Зрењанин, град бурне историје али пре свега град добрих и вредних људи.

Петровград.орг