НАГРАДА БАНАТА – АУТОСЛАЛОМ И НАЦИОНАЛНА КЛАСА

Овог викенда одржан је аутослалом трке „Награда Баната“, на стази у индустријској зони „Багљаш – Елемир“ у Зрењанину. Ово такмичење, атрактивно попут сцена из култног филма „Национална класа“, је по први пут одржано у нашем граду уз учешће 28 возача, који су се борили за бодове у Националном и Отвореном шампионату Србије у девет класа. Организатор овог аутослалом такмичења под називом “Награда Баната – Аутослалом Зрењанин” је Аутомобилско спортско удружење „Racing Tribe“ из Београда, уз покровитељство Града Зрењанина и сарадњу са nGage Racing-ом и АМК „Петровград“.

Како је објаснио Станиша Лазарац, председник Спортског ауто и картинг савеза Србије, у питању је  прва трка националног шампионата у дисциплини слалом. Предстоје још четири или пет такмичења до краја сезоне, која траје до октобра.

Намера је да ова трка следеће године прерасте у међународно такмичење, јер се Зрењанин, истакао као добар организатор. Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић је симболично означио почетак главне трке.

Урош Симић, председник АSU „Racing Tribe“, је рекао, да је стаза била припремљена по свим стандардима прописаним од стране нашег гранског савеза САКСС и Светске аутомобилске федерације, што је за сваку похвалу.

Свечана додела признања уприличена је на Тргу слободе, испред Градске куће, а најуспешнијим возачима честитке је упутио и признања доделио помоћник градоначелника Зрењанина Симо Салапура. Овим је такмичење и званично завршено.

Аутослалом је, иначе, релативно нова аутомобилска такмичарска дисциплина која доживљава велику експанзију у Европи. Светска аутомобилска федерација (ФИА) аутослалом препознаје као дисциплину једнаке важности као и рели, кружне и брдске трке. Спортски ауто и картинг савез Србије (САКСС) већ четврту годину организује национални шампионат у аутослалому.

Највећа предност ове дисциплине у поређењу са другим је то што аутослалом пружа прилику свакоме да, без обзира на знање и тип возила, учествује у шампионату и трка се са другима.

Овакве трке пружају публици највиши ниво узбуђења уз највиши ниво безбедности.

Петровград.орг & Град Зрењанин