МК „НОЋНИ ВУКОВИ“ У ПОСЕТИ ГРАДУ НА БЕГЕЈУ И РУСКОЈ ЦРКВИ

Чланови надалеко познатог руског мото клуба “Ноћни вукови”, односно њихова подружница  из Србиjе и Републике Српске, у пратњи чланова локалних мото клубова, као њихових домаћина, обишли су у оквиру отварања нове мото сезоне и обиласка историјских места и светиња а поводом сто година од присаједињења Србији, град на Бегеју.

Испред Градске куће „Ноћни вукови“ сусрели су се и са градоначелником Зрењанина Чедомиром Jањићем, а након срдачног разговора на Тргу слободе, градоначелник Јањић им је говорио, о личности и делу Краља Петра Првог Ослободиоца, а затим су гости пожелели да се сликају испред споменика Краљу Петру Првом Ослободиоцу.

Градоначелник им је потом предложио да обиђу, заједно и храм “Св. Архангела Михаила” – у народу познату Руску цркву.

Jереjи Деjан Боjанић и Mиодраг Станојевић су укратко упознали драге госте са историjом ове православне богомоље нагласивши да су је за богослужење, оспособили двадесетих година прошлог века тадашњи угледни Бели Руси, избегли пред црвеним терором бољшевика.

Овај простор су ти људи добили од Краља Александра Ујединитеља по симболичној цени од један динар и оспособили су га, својим радом, да буде богомоља. Руска колонија је оставила дубок траг на културни живот овога града. Јереј им је показао и сачуване старе иконе, које су биле на старом иконостасу а сликали су их руски уметници и генерали.

“Ноћне вукове” – Србиjа предводио jе Синиша Бељин – Лала, а новинарима jе рекао да, у овоj, години победе и славе (1918 – 2018) организуjу и ове jубиларне вожње.

Стогодишњицу великих догађаја ослобођења и присаједињења Mатици, је овај мото клуб, повезао, са овогодишњим отварањем мото сезоне. Међу популарним бајкерима је било људи из целе Србиjе, Републике Српске, а придружили су им се и локални клубови. Чланови овог клуба су желели да, анимирају и пробуде људе, на овим нашим просторима и укажу на поштовање вере и традиције.

Обилазе, пре свега, православне светиње у овом региону и места од значаја за патриотску историју. У току дана обићи ће Црњу, Кикинду, Сенту, Нови Бечеj и Србобран, сутра настављају пут кроз Нови Сад и Мошорин где ће присуствовати свечаној академиjи.

Петровград.орг & Град Зрењанин