АТЛЕТСКИ БАЛКАНСКИ ШАМПИОНАТ У БРЗОМ ХОДАЊУ

Град Зрењанин и МЗ Ечка били су протеклог викенда успешни домаћини атлетског Балканског шампионата у друмском ходању. Наступило jе 115 такмичара из девет земаља, коjи су се надметали у три узрасне категориjе, у мушкоj и женскоj конкуренциjи, на атрактивноj стази поред дворца „Каштел“ у Ечки. У то место стигли су атлетичари из Бугарске, Румуниjе, Молдавиjе, Грчке, Турске, Хрватске, Словениjе, Украjине и домаћина Србиjе.

Шампионат jе свечано отворен у прелепом парку “Каштела”, а све учеснике и госте поздравили су помоћник градоначелника Зрењанина Симо Салапура и директор Атлетског савеза Србиjе Слободан Бранковић. Бранковић jе истакао, да jе Балкански шампионат у овогодишњем плану рада Атлетског савеза Србиjе, захвалио се зрењанинскоj локалноj самоуправи и месноj заjедници “Ечка” на организациjи и на томе што ће из Србиjе данас послати лепу атлетску слику. Помоћник градоначелника Зрењанина Симо Салапура jе рекао, да jе простор овог дела Баната спортска средина и да град помаже развој свих наших клубова подједнако.

Званичном делу Балканског шампионата претходила jе трка наjмлађих атлетичара АК „Пролетер“ Зрењанин и ученика ОШ „Др Александар Сабовљев“ Ечка. У културно-уметничком делу програма наступили су чланови КУД „Лала“ из Ечке и ученици основне школе у том селу. Репрезентациjу Србиjе у Ечки jе представљало шест такмичара: Гогов Даница, Савићевић Тиjана, Поповић Мариjа, Станковић Ребека, Делчев Jован и Пророчић Милош.

Код млађих jуниорки, коjе су ходале на 5 километара, медаље су поделиле Туркиње Демир (злато) и Текин (бронза), док jе сребро припало Гркињи Фиаска. Код млађих jуниора, на двоструко дужоj стази, славио jе такође турски репрезентативац Топсакал, други jе његов сународник Темел, а бронзану медаљу освоjио jе Грк Келепурис.

У трци jуниорки на 10 километара злато jе освоjила Туркиња Текдал, друга jе њена земљакиња Дост, а трећа грчка атлетичарка Филтисаку. У конкуренциjи jуниора на истоj стази победио jе Грк Цацимакис, други jе био Турчин Имук, а бронзу jе освоjио репрезентативац Србиjе Jован Делчев.

У главноj трци, на стази од 20 километара, међу сениоркама прва jе кроз циљ прошла грчка атлетичарка Цинопулу, у времену 1:39:01. Друга jе била Туркиња Оздемир (1:42:02), а трећа Румунка Акатринеи (1:45:07). Наше представнице Даница Гогов и Тиjана Савићевић заузеле су солидно пето, односно шесто место, резултатима 1:49:29 и 1:51:22.

У конкуренциjи сениора злато и сребро освоjили су Украjинци Шобчук и Казанин. Шобчук jе 20 км преходао за 1 сат 26 минута и 27 секунди, док jе Казанин постигао време од 1:26:56. Бронза jе припала турском атлетичару Догану, за постигнуто време 1:27:05.

Ходачи из пет земаља су освоjили медаље у Ечки: доминантна на овом шампионату била jе Турска, чиjи су такмичари освоjили 9 медаља, од чега 3 златне, 4 сребрне и 2 бронзане. Грци се враћаjу кући са 5 одличjа – 2 злата, 1 сребром и 2 бронзе. По jедно злато и сребро одлази у Украjину, jедну бронзану медаљу освоjила jе Румуниjа, и једну Србиjа, коjа се међу осваjачима медаља нашла захваљујући јуниору Делчеву.

 Петровград.орг & Град Зрењанин