ПРОБНИ РАД ФАБРИКЕ ВОДЕ

Пуштањем сирове воде из бунара у систем построjења за пречишћавање воде jе фабрика воде у Зрењанину почела с пробним радом. Већ за недељу дана вода у градском водоводу биће приметно бољег квалитета, а по завршетку свих тестирања опреме, технолошког процеса и хемиjских анализа, вода ће достићи квалитет предвиђен стандардима и прописимаГрадоначелник Зрењанина Чедомир Jањић, коjи jе са сарадницима и броjним гостима данас присуствовао почетку пробног рада построjења, рекао jе да jе ово историjски дан.

“Морам да подсетим да jе од 1975. године било много покушаjа решавања проблема пиjаће воде, на жалост, неуспешних… Морам да подсетим да смо 2012. године наследили проjекат по коме су Град, односно грађани, морали да плате 25 милиона евра за построjење и онда jош сваки кубик воде по 37 центи. Ми смо сада ово направили без иjедног динара улагања и града и грађана, као и нашег jавног предузећа, а знатно мање ћемо и плаћати воду. Мислим да смо направили добар проjекат и за град и за грађане – рекао jе градоначелник Jањић броjним окупљеним новинарима.

Представник инвеститора, директор компаниjе “Синертек” Ненад Обрадовић, обjаснио jе шта практично представља и значи данашње пуштање построjења за пречишћавање воде у пробни рад.

“Данас пуштамо сирову воду из бунара у систем предтретмана и почињемо са хидрауличким тестирањем уграђене опреме. Цев пречника 500 доводи сирову воду до предтретмана, четири базена где се врши хемиjски третман, као први корак у пречишћавању, односно припреми воде за даље третмане…Наше су процене да ће ултрафилтрациjа траjати од 5 до 7 дана, а квалитет воде мерићемо, у сарадњи с “Водоводом”… Након завршетка комплетног тестирања и добиjених хемиjских анализа воде, и након одобрења од “Водовода”, ми ћемо пустити воду у систем и обjавити да jе вода у том тренутку за пиће”, обjаснио jе он. 

Говорећи о цени воде, директор JКП “Водовод и канализациjа” Иван Девић jе рекао да ће она бити одређена у договору са Градом, након анализа, а да ће она у себи састоjати све моменте, па и социjалне. Он jе поjаснио да ће вода из построjења потећи одмах и да ће се за неколико дана приметити драстична разлика у квалитету воде.

Девић jе изразио задовољство што jе “Водовод” део овог проjекта и што jе веровао у његову успешност, захваливши свима коjи су изнели терет проjекта и довели до тога да се построjење пушта у пробни рад.

Аутор: Саша Младеновић (Фото: Александар Блануша)