СИМПОЗИЈУМ – ПИВО ПИВАРСТВО И ХМЕЉАРСТВО

Министар просвете, науке и технолошког развоjа Србиjе Младен Шарчевић посетио jе Зрењанин где се наjпре састао са градоначелником Чедомиром Jањићем и његовим сарадницима, а затим jе у конгресноj сали хотела “Воjводина” отворио други научни – стручни Симпозиjум под називом ”Пиво, пиварство и хмељарство”.

Министар Шарчевић jе казао да оваj скуп ниjе значаjан само са привредног аспекта, већ и научног jер у његовом раду учествуjу научници из читавог региона – Словениjе, Хрватске, Чешке, Словачке, Македониjе и Србиjе, а да jе битан њихов допринос и искуства коjе постижу. Казао jе и да симпозиjум коjи има научни карактер обjедињуjе више ствари као што су опрема, производнjа сировина, технологиjе и да садеjства науке, привреде и произвођача чине ову манифестациjу лепом.

Министар је указао и на значаj и Министарства економиjе jер ће на овом скупу бити разговора и о олакшицама и за мале пивнице коjе треба да буду као и мале винариjе, да добиjаjу подстицаjе будући да Србиjа доста извози и има велики потенциjал.

О важности, значаjу и циљевима Симпозиjума „Пиво, пиварство и хмељарство“ говорили су професор др Радован Пеjановић и професор др Виктор Недовић, председник организационог одбора и председник научног одбора.

Организатор овогодишњег скупа jе Удруженjе пивара Србиjе, уз Институт за ратарство и повртарство из Новог Сада и велики броj суоорганизатора. Главни покровитељ Симпозиjума jе Град Зренjанин. Подршку Симпозиjуму ове године пружили су и Пољопривредни факултет и Удруженjе прехрамбених технолога Србиjе.

У наредна три дана, до 30. августа у хотелу „Воjводина“ у Зрењанину више од 26 стручнjака и научних радника из шест земаља региона први пут после више децениjа на овим просторима ће разменити искуства, тенденциjе и правце развоjа пиварства.

Петровград.орг