ПРИЗНАЊЕ ГРАДУ – НАЈБОЉИ У ЕНЕРГЕТИЦИ

Седми Међународни дани енергетике и инвестициjа почели су у Конгресном центру Новосадског саjма. Приређуjу се у сарадњи са Покраjинским секретариjатом за енергетику, грађевинарство и саобраћаj и Централно-европским форумом за развоj (ЦЕДЕФ). Манифестацију је свечано отворио министар рударства и енергетике у Влади Републике Србиjе Александар Антић. На свечаном отварању 7. Међународнх дана енергетике и инвестициjа говорили су и мр Слободан Цветковић генерални директор Новосадског саjма, Хараламбос Куналакис, опуномоћени министар за економске и трговинске послове Амбасаде Грчке у Србиjи и Ненад Грбић, покраjински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћаj.

Циљ ове манифестације је промоциjа проjеката Канцелариjа за енергетску ефикасност у циљу проналажења партнера, размена искустава и остваривање међусобне сарадње у одличном пословном амбиjенту уз наjактуелниjе теме на стручним скуповима, предавањима и презентациjама.

Зрењани Град приjатељ овогодишње манифестациjе. Овим поводом градоначелник Чедомир Jањић потписао jе Уговор о покровитељству Новосадског саjма и Града Зрењанина. Нашем граду jе уручена и диплома “Наjбољи у енергетици”, као наjуспешниjоj локалноj заjедници у подстицању енергетске ефикасности и примени обновљивих извора енергиjе.

Оцењуjући то признање за Град Зрењанин, градоначелник Jањић рекао да jе увек задовољство представљати се на Новосадском саjму, без обзира да ли се ради о Пољопривредном саjму, смотри туризма или енергетике.

“Мислим да Зрењанин доста тога чини у области енергетске ефикасности, али и генерално што се тиче инвестициjа, промовисали смо град као добро место за инвестирање, преполовили смо броj незапослених у односу на 2012. годину, са 12 хиљада таj jе броj пао на испод 6 хиљада, сарађуjемо одлично и урадили смо много тога са Покраjином, а нарочито с Владом Републике Србиjе и већ овог месеца очекуjемо почетак реализациjе велике инвестициjе из Jужне Кореjе”, нагласио jе он.

Министар Александар Антић, отвараjући смотру, рекао jе да у овом тренутку енергетика и инвестициjе иду jедно уз друго у Србиjи и међусобно су зависни. Србиjа улази у велики инвестициони циклус, коjи у значаjном сегменту обухвата област енергетике. Из тог разлога постоји велики броj инвеститора у Србиjи, велики је броj инвестициjа у инфраструктури. То је могуће ако Србија обезбеди потпуну енергетску сигурност, снабдевање свим кључним енергентима, што захтева и озбиљан инвестициони циклус у енергетици, рекао jе Антић и додао да у овом тренутку, у проjектима коjи су у току, имамо више од 3 милиjарде евра инвестициjа у енергетици.

Централне теме у 2018. години биће: енергиjа ветра, енергетска ефикасност у локалним самоуправама, геотермални извори, енергетска ефикасност у градитељству, решавање система хлађења, модели финансирања енергетских проjеката у локалним самоуправама, енергетска ефикасност у зградарству.

Петровград.орг & Град Зрењанин