ОБИЛАЗАК ПОГОНА ИТАЛИЈАНСКЕ КОМПАНИЈЕ „ГЛМ“ У ХАЛИ „МИНЕЛА“

ГЛМ Група jедна jе од шест фирми из Италиjе коjа jе град Зрењанин препознала као добро место за инвестирање и производњу и има значаjне планове за ширење производње и запошљавање радника у наредном периоду.  ГЛМ Група је прошле године закупила овај некад репрезентативан а у међувремену девастиран простор, покренула успешно производњу, издувних система за аутомобиле. Ради се о инвестицији популарно у економској литератури названој Браунфилд, која има своје погодности када су у питанју директне стране инвестиције.

Градоначелник Зрењанина Чедомир Jањић,са сарадницима замеником Сашом Сантовцем, помоћницима Душком Радишићем, Драганом Ћапином и Симом Салапуром, начелник Одељења Градске управе за привреду, локални економски и рурални развоj, изградњу и уређење града и заштиту животне средине Гораном Краварушићем и шефом Одсека за локални економски развоj Jованом Вукановићем посетио jе производне погоне италиjанске компаниjе ГЛМ Група, у халама некадашњег предузећа “Минел Фепо”. Догађај је забележио велики број новинара градских медија.

Након обиласка погона и упознавања с процесом производње, градоначелник jе констатовао да је jедан стари производни погон у граду поново оживео и да је у кратком временском периоду реномирани инвеститор покренуо производњу,  што је веома значајно за наш укупан економски развој.

“…Наравно да сам веома задовољан што jе нова компаниjа дошла у град, што се отвараjу нова радна места и то jе оно што покушавамо да промовишемо, и у претходном периоду и сада. Сваки инвеститор нам jе значаjан, не само кроз гринфилд инвестициjе у индустриjскоj зони, и управо  ово jе очигледан и веома добар пример како се озбиљна производња може покренути у неким старим и девастираним погонима”, нагласио jе градоначелник Јањић.

Директор Предузећа Радивоје Пољанац је изразио оптимизам када је у питању даљи развој фирме:

“Ово jе тек мали део машина и опреме коjа ће бити инсталирана у погону у Зрењанину. Обучавамо део радника у Италиjи и очекуjемо веома брзо, већ следеће недеље, долазак и постављање нових машина на коjима ће радити ти обучени радници. Тренутно jе запослено 45 људи, радимо у три смене и све што произведемо извозимо на немачко, француско и белгиjско тржиште. Планирамо запошљавање између 150 и 350 радника, што ће зависити од више фактора. За сада сарадњу с локалном самоуправом оцењуjемо као добру и с обзиром да смо погоне закупили на три године, желимо да се овде дугорочно развиjамо…”, нагласио jе Пољанац.

Ова реномирана компаниjа производи издувне системе за Мерцедес, Рено, Нисан, Дачиjу и многе друге марке аутомобила, а вредност инвестициjе у Зрењанину процењуjе између 3,5 и 5 милиона евра, чуло се након обиласка погона.

Аутор: Саша Младеновић (Фото: Александар Блануша)