НОВИ ИНВЕСТИТОРИ ИЗ ИТАЛИЈЕ

У сали Градског већа Зрењанина, свечано је потписан, нови уговор о закупу пословног простора, овога пута, између италиjанске компаниjе I.М.М. Ltd  или „Inovative mechanical milling – Ltd“ и „Пенфарма“, у индустриjскоj зони „Jугоисток“, као и о споразум о пословно – техничкоj сарадњи између те италиjанске компаниjе, Техничког факултета „Михаjло Пупин“ и Града Зрењанина. У име предузећа „Пенфарм“ уговор о закупу пословног простора потписао jе директор Бранислав Jованов.

Испред Града Зрењанина уговор је потписао градоначелник Зрењанина Чедомир Jањић. Градоначелник jе том приликом објаснио интенције локалне самоуправе и његових сарадника.

„… Покушавамо да инвеститорима понудимо све оне обjекте коjи су или затворени из неких разлога, погоне старих фабрика, и ту налазимо места за њих, наравно, првенствено промовишемо нашу индустриjску зону из разлога што очекуjемо да сваки ће се сваки од њих коjи дође у неку халу, развиjати и желети да направи нов обjекат у нашим зонама коjе су наjбоље, не само у Србиjи, већ и jугоисточноj Европи“ – рекао jе градоначелник Jањић. 

Представљаjући италиjанску компаниjу из коjе долази, Мирко де Тицио рекао jе да се она бави прецизном механиком на CNC машинама, а машински делови коjе они производе користе се у различитим секторима, широка jе употреба, али jе битно напоменути да jе аутоматизована употреба коjа се користи у медицини, пољопривреди и другим гранама.

Она jе навео да ће за почетак бити запослено двадесет људи, да фирма тренутно сарађуjе са италиjанским фирмама, а у плану jе и сарадња са фирмама и компаниjама у свету. Производња ће ускоро почети, а у плану jе да се до нове године ради у пуном капацитету. У опрему коjа ће бити постављена у погонима биће уложено око два милиона евра.

Драгица Радосав, деканка Техничког факултета, казала jе да jе и оваj споразум од великог значаjа за ту високошколску установу и за сваки студиjски одсек.

„Овим практично даjемо наjвећи залет машинском инжењерству. Већ су започети разговори са менаджментом фирме, а изабрани студенти на мастер студиjама би требало месец дана да иду на обуку у дирекциjу компаниjе, близу Рима, где ће се практично обучити за будући рад у Зрењанину“ – казала jе она поводом  потписивања споразума у Градскоj кући.

Ово је шести по реду инвеститор из Италије који је одлучио да покрене производњу у граду на Бегеју.

Аутор: Саша Младеновић (Фото: Александар Блануша)