НАУЧНИ СКУП О ПИВАРСТВУ И ХМЕЉАРСТВУ

Пиво jе у Зрењанину (Петровграду, Беликом Бечкереку) почело да се производи jош 1745. године. Био jе то први индустриjски погон у граду, коjи jе значаjно допринео развоjу целокупне привреде у касниjем периоду. У Хотелу “Воjводина” у склопу манифестације 32. „Дани пива“ одржан је први научно – стручни симпозиjум под називом “Пиво, пиварство и хмељарство”. Зрењанински “Дани пива” су наjстариjа манифестациjа ове врсте у Србији, успешан “рецепт” су касније преузели jош неки градови.

Овим симпозиjумом овогодишњи “Дани пива” добиjаjу на квалитету и значаjу јер је ово била прилика да се оствари прекопотребни стручни и научни прилаз проблематици пива и пиварства. Ови скупови доносе и нека нова сазнања, нове погледе, идеjе и увек корисну размену искуства из ове области. Ово је подстрек за решавање једног важног сегмента саме манифестације у којој смо имали пивару и пиво, створили манифестацију „Дани пива“, изгубили пивару и сада имамо манифестацију без нашег пива.

Стицаjем „дивље приватизације“ и околности, градска пивара и пиво које је носило између осталих назива и назив „Петровградско“, данас ниjе у функциjи. Градоначелник Јањић је и на овом скупу поновио чврсту решеност у онову производње пива у граду на Бегеју. О томе је било речи и на овом скупу, а градоначелник Чедомир Јањић је најавио и конкретниjе разговоре са привредницима у наредним данима.

На овом стручном скупу су говорили и генерални секретар Пивара Европе Пиjер Оливиер Бергерон, председник Удружења пивара Словениjе Матеj Осет, извршна менаджерка Удружења пивара Србиjе Ребека Божовић, председник организационог одбора проф. Радован Пеjановић, председник Научног одбора Симпозиjума др Jан Кишгеци.

За учеснике Симпозиjума организован jе и приjем у радној сали Градског већа.  Заjедничка jе оцена да jе Симпозиjум од велике важности како за град Зрењанин, тако и за привреду и научну јавност наше земље али и региона.

Аутор: Саша Младеновић (Фото: Александар Блануша)