ГРАД ЗРЕЊАНИН И КОМЕСАРИЈАТ СРБИЈЕ – ГРАДЊА СТАНОВА ЗА ИЗБЕГЛА ЛИЦА

Дошла је зима и краj године али градилишта станова у Зрењанину и даље су активна. На познатој локациjи у улици Фрање Клуза подиже се вишепородични стамбени обjекат са 11 станова, у оквиру Потпроjекта 4 Регионалног стамбеног програма – Стамбени програм у Републици Србиjи, ради решавања стамбених потреба избеглица.

Вредност инвестициjе jе 274.053 евра, а финансиjска средства обезбеђена су кроз донаторска средства Фонда Регионалног стамбеног програма, преко Банке за развоj Савета Европе и кроз учешће Града Зрењанина. Извођач радова jе грађевинско предузеће “Кеj” Д.О.О. из Ваљева, с роком завршетка радова у jуну 2018. године.

Улица Фрање Клуза у Зрењанину, некадашњи “Тителски ред”, бивша шумица и ледина, поприма слику уређене улице, након више децениjа. Градњом и усељењем 10 стамбених jединица за социjално становање, реконструкциjом комплетног коловоза и сада изградњом нових станова, оваj део града у перспективи не би требало да се разликуjе од других урбаних делова Зрењанина.

Градоначелник Зрењанина Чедомир Jањић са сарадницима посетио jе градилиште станова намењених наjугрожениjим избеглим лицима а обиласку радова присуствовао jе и помоћник Комесара за избеглице и миграциjе Републике Србиjе Иван Гергинов, као и представници Повереништва за избеглице Града Зрењанина.

Једанаест породица, сада грађана нашег града коjи се jош увек воде као избеглице, доби ће своjе станарско право баш овде. Трагичан прогон са вековних огњишта деведесетих година довео је до тога да jе овде стигао велики број избеглица. Ови људи живе и раде са нама већ више децениjа и немају решено стамбено питање. Град је решен у сарадњи са Комесаријатом Србије да им реши овај проблем.

Приредио: Саша Младеновић (Фото: Александар Блануша)