ШЕСТИ МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ДУВАЧКИХ ОРКЕСТАРА

Међународно такмичење дувачких оркестара “Бегеj Фест” одржано је у нашем граду у петак увече, 23. jуна и траjало је до недеље, 25. jуна, а у оквиру фестивала је одржана и Четврта регионална конференциjа Светске асоциjациjе за дувачке симфониjске оркестре и ансамбле (WАСSBЕ) за централну и источну Европу. Све три вечери одржани су и посебни концерти на Тргу слободе. Покровитељ манифестациjе jе био Град Зрењанин. 

Шести међународни фестивал дувачких оркестара „Бегеj Фест“ одржан је у граду на Бегеју, а на отварању је наступио оркестр Полициjе Београда, коjим jе дириговао Деjан Спасенић. На жалост киша је покварила атмосферу и спречила грађане да у већем броју дођу на отварање.

У име домаћина и организатора фестивала, присутне су поздравили помоћник градоначелника Симо Салапура и професор Бранислав Гагић, диригент Градског дувачког оркестра Зрењанин, председник Удружења дувачких оркестара Воjводине и директор Светске асоциjациjе дувачких оркестара WАSBЕ за Србиjу.

Отварању су присуствовали и еминентни гости из републике и иностранства, чланови жириjа такмичарског дела фестивала и учесници 4. регионалне конференциjе WАSBЕ – председник асоциjациjе за средњу и jужну Европу Jожеф Чикота из Мађарске, Анатолиj Дудин из Русиjе, Сава Димитров из Бугарске, Васо Ристов из Македониjе, Миро Саjе из Словениjе, Иштван Секелj из Румуниjе, Иван Главурдић из Хрватске, Бранко Кнежевић из БиХ и Зоран Мулић из наше земље.

Фестивал је укључио и одржавање регионалне конференциjе у хотелу „Воjводина“ и такмичарским  наступ у Културном центру Зрењанина, да би прве вечери у  улици Краља Александра Ујединитеља, наступио дечjи оркестар из места Киштелек у Мађарскоj.

Учествовало је више врхунскх дувачких оркестара из земље и окружења.

Наступио је оркестар Полициjе из Београда, док је фестивал у недељу увече, затворио репрезентативни оркестар Гарде Воjске Србиjе, под диригентском палицом капетана Александра Ђурова.

Шести по реду “Бегеj Фест” окупио је дувачке оркестре коjи су се такмичили у четири категориjе: дечjоj, омладинскоj, одраслоj и отвореноj. Програми су се одвиjали на неколико градских локациjа, а такмичење се одржало у петак и суботу, у Културном центру Зрењанина.

Последњег дана фестивала одржан је атрактиван свечани дефиле оркестара кроз улицу Гимназијску, преко Трга слободе до улице Краља Александра Ујединитеља. Ту је било уприличено и свечано затварање, додела диплома и наступ награђених оркестара.

Аутор: Саша Младеновић (Фото: Александар Блануша)