ПРЕДРАГ ЛОЈАНИЦА – ПОРТРЕТИ

Изложба цртежа – портрета,  академског сликара Предрага Лојанице је отворена у среду, 21. јуна у изложбеном салону Културног центра Зрењанина. Отварању је присуствовао велики број познавалаца и поштовалаца рада овог доктора ликовних уметности и педагошког радника. Сви љубитељи ликовног израза у уметности могу да погледају изложбу до 6. јула.

Предраг Лојаница је већ у свом магистарском раду јасно определио своје интересовање у ликовној уметности за портрет човека.

Он је исказао свој ликовни сензибилитет где се бавио на један психолошки и духован начин ликом човека.

Његов израз је упечатљив и портретом ће се он свакако и даље бавити. На цртежима су ликови његових пријатеља и познаника још од студетских дана до данас.

„Један део изложбе чине моји цртежи из магистарске тезе и настајали су од 2004 до 2007. године тј. већина цртежа. Што се тиче самих цртежа из магистарске тезе, пажљиво сам бирао, младе, занимљиве, интересантне људе. Људе који су живи, који имају енергију, са којима ти је лепо да проводиш време. То се све лепо пребаци на цртеж и сада то можемо и да видимо.“

Лојаница је на самом отварању демонстрирао на гитари своје интересовање за музику и поезију, а познато је да се бави и стрипом. Ради се о веома занимљивом, непосредном човеку, уметнику који саговорника не оставља равнодушним.

„Идеја да направим изложбу, овде у Културном центру Зрењанина је дошла спонтано, преко Бранка Ђукића који је видео мој цртеж на друштвеним мрежама. Рекао је да му се допао цртеж и питао да ли хоћу да излажем у Културном центру. Нисам размишљао али термин је био за месец дана. Узмем да видим шта имам а имам једну колонију сликарску на Косову и Метохији. Ипак сам пристао и сакупио цртеже у пар дана и ево до јуче смо успели да направимо поставку.“

Предраг Лојаница је рођен 1973. године у Томашевцу. Завршио је Факултет ликовних уметности у Београду, 2003, у класи професора Чедомира Васића.

До сада је имао осам самосталних а учествовао је на  педесетак групних изложби. Члан је УЛУС-а од 2004. године а у Уметничком савету удружења био је од 2009 до 2011. Добитник је три ликовне награде. Изложба је отворена до 6. јула.

Изложба цртежа је нека врста дневника личности које је упознао Предраг Лојаница у дугом временском периоду од студија до данас и које је овековечио на цртежима.

Аутор: Саша Младеновић