О ИДЕНТИТЕТУ И ИСИДОРА ЖЕБЕЉАН

У Барокноj сали Градске куће у Зрењанину jе свечано додељена „Награда за модерни уметнички сензибилитет“ Фонда „Тодор Маноjловић“ академику и композиторки Исидори Жебељан. Исидора Жебељан jе двадесет пети лауреат награде Фонда „Тодор Маноjловић“ коjи jе основала Градска народна библиотека „Жарко Зрењанин“ из Зрењанина. Награду нашоj истакнутоj уметници доделили су чланови Управног одбора Фонда „Тодор Маноjловић“, представници Града Зрењанина и представници Градске народне библиотеке „Жарко Зрењанин“. 

Повељу jе Исидори Жебељан уручио директор Градске народне библиотеке Милан Бjелогрлић, а уметничку слику помоћник градоначелника Зрењанина Душко Радишић коjи jе, заjедно са Жељком Милошевић и Симом Салапуром, такође помоћницима градоначелника, пре свечаности приредио приjем за добитницу награде, председницу и чланове Управног одбора Фонда „Тодор Маноjловић“ Владиславу Гордић Петковић, Владимира Арсениjевића и Радована Живанкића и директора зрењанинске библиотеке Милана Бjелогрлића.

Захваљуjући на признању, Исидора Жебељан jе подсетила на претходни боравак у Зрењанину, када jе говорила о своjоj “таjноj вези са Зрењанином”, пореклу из банатске породице Жебељан из Перлеза и посетама баби и деди, коjи су живели у овом граду.

“Размишљаjући шта би било наjкарактеристичниjе за такве великане какав jе био Тодор Маноjловић, за тако сjаjне уметнике, мислиоце, визионаре, људе широких погледа, пало ми jе на памет да jе то – одговорност”, поручила jе Жебељан и потом пренела своjе размишљање о одговорности. Одговорност jе наша реакциjа на говор другог, наш одговор на постоjање другог, прихватање његове егзистенциjе коjа jе у садеjству са нашом, то jе живот у заjедници. Због других нам jе дарована одговорност, али jе она само наша, не можемо jе одбацити нити jе се одрећи. На њоj градимо темеље идентитета. Наши животи могу да опстану само кроз потпуно и искрено предавање деловању, коjе често бива потакнуто дубоком и доследном мишљу коjа нас бодри своjом снагом. Има више таквих покретача, jедан од њих jе уметност. Она jе храна духу, она нас чува да не умремо од баналности”, рекла је Исидора.

На свечаности поводом доделе награде у музичком делу програма наступили су лауреаткиња, Исидора Жебељан, Борислав Чичовачки, приповедач, романсиjер, солиста и камерни музичар, као и Дариjа Чањи, ученица трећег разреда основног музичког образовања Музичке школе „Jосиф Маринковић“ из Зрењанина, коjа jе на виолини одсвирала „Израелски кончертино“ Џорџа Перлмана.

Исидора Жебељан се бави, поред компоновања, пиjанизмом и дириговањем, редовна чланица САНУ и професорка Факултета музичке уметности Универзитета уметности у Београду Исидора Жебељан у своjоj пребогатоj и вишеслоjноj стваралачкоj биографиjи бележи много наступа и награда, позоришних и филмских проjеката, дискографских издања, педагошког ангажмана у универзитетскоj настави и креативног умрежавања са гласовитим светским уметницима.

Аутор: Саша Младеновић (Фото: Александар Блануша)