МУЗИЧКА ШКОЛА „ЈОСИФ МАРИНКОВИЋ“ ДОМАЋИН 61. ФЕСТИВАЛА МУЗИЧКИХ И БАЛЕТСКИХ ШКОЛА СРБИЈЕ

Ове године је Музичка школа „Јосиф Маринковић“ домаћин традиционалног Фестивала музичких и балетских школа Србије. Велика сала Културног центра Зрењанина је била претесна да прими све заинтересоване за овај величанствен догађај. Покровитељи ове манифестације су АП Војводина, Министарство просвете Републике Србије и град Зрењанин.

Овај  61. Фестивал музичких и балетских школа Србије је окупио скоро све музичке школе у граду на Бегеју. Наш град, обзиром на традицију у овој културној области није случајно одабран ове године, речено је на свечаном отварању. Такмичење се одржава од 8-13. маја у три категорије. У питању су ученици виших разреда ниже школе од 3-6. разреда или од 2-4. разреда, у зависности да ли је школовање четворогодишње или шестогодишње.

У наредним данима одржаће се такмичење солиста али и такмичење камерних састава .Такмичење солиста ће бити у свечаној сали школе а оркестри ће бити у Културном центру у свечаној сали. Такмичарски део ће трајати три дана, рекла је директорка Музичке школе “Јосиф Маринковић” Данијела Радаковић Дерикрава. У Културном центру је на отварању представљен посебан жири који ће оцењивати оркестре.

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ И КОНЦЕРТ МУЗИКЕ ИЗ ДИЗНИЈЕВИХ ФИЛМОВА

На свечаном отварању су присуствовали надлежни покрајински секретар Михаљ Њилаш  и градоначелник  Чедомир Јањић. Они су заједно отворили овај фестивал. Потом је одржан веома интересантан концерт поводом отварања фестивала.

У занимљивом програму чула се филмска музика за који су аранжмане урадили познати музички и педагошки радници нашег града проф.Драгана Дамјан и проф. Слободан Ћирић.

Дирирговали су појединачно познати професори музичке школе: Весна Немчев, Бранислав Гагић, Тина Николовски, Зорица Козловачки, Сања Поповић и Сенка Милисављевић. Сарадници су уз диригенте побрали аплаузе публике: Снежана Пецарски, Наталија и Марко Пејчић. Солисти концерта су биле ученице: Лена Миловац, Ивана Горшћак и Невена Петрић. Посебно је ове вечери био запажен наступ мешовитог хора деце и омладине из Музичке школе “Јосиф Маринковић”.

Аутор: Саша Младеновић (Фото: Александар Блануша)