ИЗЛОЖБА У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ – О ДЕЦАМА И ТРАДИЦИЈИ

У Салону Народног музеја Зрењанин jе свечано отворена изложба Етнолошког одељења Благо нама децама што смо таки мали – Детињство у традиционалној породици. Други сегмент изложбе је „изложба у изложби“, музеј за децу, гостујућа изложба Музеја Војводине из Новог Сада. Отварањем ових изложби Народни музеј Зрењанин обележава почетак манифестације „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10“ која се ове године одржава трећи пут.

„Циљ изложбе је да се уско тематски представи култура са овог подручја, и то у оном сегменту који је најважнији за продужетак човекове лозе, а то је одрастање детета. Изложба пружа сазнања о детињству и културном обрасцу какав је био познат традиционалној патријархалној војвођанској породици с краја 19. до друге половине 20. века, кажу  ауторке изложбе и њеног пратећег каталога Бранка Бабић, кустос-етнолог и мр Рајка Грубић, музејски саветник.

Посетиоци могу да виде разлику у два основна типа колевки који се јављају на банатским просторима.

На изложби се налази и дубак који датира из 1910. годиине, колица за бебе из прве половини 20. века,

текстилни предмети који се односе на негу одојчета попут постељине, јастука и прекривача за колевку, одевни предмети бебе – капица, бенкица и кошуљица.

Један део изложбе је посвећен играчкама и дечијим играма. Изложене су играчаке за девојчице, односно за дечаке.

Тако су се кроз игру девојчице спремале за улогу мајке и домаћице, док су дечаци развијали различите врсте вештина које су очекиване од одраслог мушкарца као домаћина куће.

Изложбену поставку чине предмети и фотографије из збирки Народног музеја  Зрењанин. Остварена је сарадња и са другим музејима у Војводини. На изложби се налазе и предмети и фотографије из Музеја Војводине, Народног музеја Панчево и Градског музеја Вршац, као и фотографије из приватних породичних албума, меленачког баштиника Ивана Боба Бошњака, породице Пауновић, Бошњак, Летић, Костић, Жељски-Арамбашић и Ракић.

Други сегмент изложбе је „изложба у изложби“. У питању је Музеј за децу, гостујућа изложба Музеја Војводине из Новог Сада. Изложба је резултат сарадње групе аутора коју чине Лидија Баљ музејски саветник-археолог, Татјана Бугарски виши кустос-етнолог, Слађана Велендечић кустос-педагог и Александра Стефанов, кустос-историчар уметности. У посебно креираном простору изложене су играчке из различитих периода ― од праисторије до данас.

У овом музеју деца се на интерактиван и забаван начин упознају са изложбом и развијају свест о чувању предмета. Надлежни кустоси у зрењанинском музеју су Бранка Бабић, кустос-етнолог и Невена Дујин Грковић, кустос педагог.

Аутор: Саша Младеновић