ТРИБИНА О МЕДИЈСКОЈ ФОТОГРАФИЈИ

Трибина о медијској фотографији одржана у Културном Центру града Зрењанина привукла је знатан број како оних старих познавалаца фотографије тако и оне који у свету ове популарне уметности праве своје прве озбиљне кораке. На скупу су се представили фоторепортери Вечерњих новости Дарко Дозет и Зоран Јовановић Мачак.

Вече медијске фотографије отворио је Зоран Јовановић Мачак цитирајући текст из књиге А. Шафранског а, који је још 1934. године написао Сибин В. Тодоровић (шеф кабинета Министра војске и морнарице)

“Давно је прошло време, када је фотографија била доступна само појединцима или фотографима од заната. Данас је фотографија у животу човека добила нарочити значај и продрла је дубоко у све слојеве друштва. Обзиром на значај и користи које фотографија пружа човеку, у већини држава поклоњена је овој нарочита пажња и развијена је велика акција, да се пруже потребна знања из области фотографије свима који желе да јој се посвете. У томе цију у многим државама фотографија је уведена као обавезан предмет изучавања не само у вишим и средњим, већ и у нижим школама. У многим државама фотографија се искориштава као моћно рекламно средство за пропаганду своје земље, за коју сврху, од нарочитог је значаја уметничка фотографија помоћу које смо у стању да представимо целоме свету све лепоте и особине своје земље. У садашње доба примена фотографије толико је продрла у масе народа да слободно можемо рећи да је она постала средство националне пропаганде.”

Овај текст из давне 1934. године многима ће се доимати као да је писан јуче, констатовао је Зоран Јовановић Мачак.

Он је такође поделио своја искуства када је ауторско и власничко право у питању, као неизбежну  ставку у бављењу овом браншом. Предочио је на праву важност фотографије и каква је и колика њена улога у очима читалаца. Етички приступ фотографији као незаобилазну норму сваког професионалца. Такође се дотакао и теме аналогне фотографије и како управо она као таква може у много чему парирати данашњим дигиталним ДСЛР снимцима.

У уводној речи Дарко Дозет се захвалио Покрајинском секретеријату за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, а пре свега УНС-у на несебичној подршци када је предложен закон о одузимању ауторских права који управо великом залагањима овог удружења није угледао светло дана.

На питање уреднице Радио – телевизије Војводине и председнице Друштва новинара Војводине Ержебет Пап Рељин каква фотографија мора да буде , Дозет је рекао да фотографија пре свега мора да пробуди емоцију, да буде истинита, тј. да на најбољи могући начин, без манипулисања њоме,  мора да представи стварни догађај.

Показујући нам своје фотографије снимљене у протекле две деценије могу закључити да је једино страст она која претходи заљубљености у фотографију и да заједно држе темељ и истрајавају у свету документације једног времена, фотографије.

Фотоапарат је справа иза које се понекад можеш сакрити или моћно оружје из којег можеш да окинеш,  закључио је на крају предавања Дарко Дозет.

Аутор: Алиса Јунузовић (Фото: http://njegovic-photo.com/?page_id=1191)