„СЕНКЕ НАД БАЛКАНОМ“ – И ГРАД НА БЕГЕЈУ – ПЕТРОВГРАД

У недељу, 22. октобра, у 20 часова, на првом програму Радио-телевизиjе Србиjе биће емитована прва од 11 епизода нове сериjе – „Сенке над Балканом“, у извршноj продукциjи „Кобра филма“ из Београда коју потписује сјајни српски глумац и редитељ Драган Бјелогрлић. Оно што ће посебно бити занимљиво jесте чињеница да су неке од наjузбудљивиjих сцена коjе ће бити емитоване на почетку сериjе снимане краjем прошле године у Зрењанину. Радња серије је смештена у време између два светска рата када се наш град са поносом звао Петровград.

Критика је већ високо оценила ову серију и најављује је као „политичку трилер-драму, с елементима мистике“. Радња jе смештена у период између два светска рата у Краљевини Jугославиjи и бави се комбиновањем стварних и измишљених догађаjа из тог времена на овим просторима. Решавање замршених злочина и мистериjа „поверено“ jе главном лику, инспектору Андри Танасиjевићу Танету, ког тумачи сам Драган Бjелогрлић.

Оно што jе посебно занимљиво, jесте чињеница да су неке од наjузбудљивиjих сцена коjе ће бити емитоване на почетку сериjе снимане краjем прошле године у Зрењанину. Барокна сала Градске куће, jедна од наjлепших барокних сала у Србиjи по замисли редитеља Бjелогрлића, биће поприште jезивог злочина коjи се догодио током раскошног бала под маскама. Инспектор Танасиjевић покушаће да откриjе шта се и ко криjе иза тог злочина, у сценама сниманим у ентериjерима Градске куће и Градскоj башти.

Поjедине сцене „Сенки над Балканом“ снимане су и у Савезничкоj и Светосавскоj улици, коjе ће, додуше, бити тешко препознатљиве на малим екранима, jер jе сценографиjа у њима у потпуности прилагођена времену од пре скоро jедног века. У Савезничкоj улици поjавиће се извесна фотографска радња „Сарић“, поред већ постоjеће кроjачке радионице, чиjа jе занимљива рекламна табла успешно „одглумила“ наведени период.

Улицом ће се и „провозати“ легендарни зрењанински олдтаjмер који је некад возио „Черчела“, садашњег власника нашег прослављеног олимпиjца Милорада Станулова.

Аутор: СаШа Младеновић (Фото: Званични трејлер серије & Јован Његовић Дрндак)