ПРОФ.ДР ЖАРКО ВИДОВИЋ: ПЕСМА „ЂУРЂЕВДАН” ПРВИ ПУТ ЗАПЕВАНА У ВОЗУ НА ПУТУ ЗА ЈАСЕНОВАЦ

Ове стихове је први пут запевао измучени заробљеник у вагону на путу за логор Јасеновац. Воз смрти је баш на Ђурђевдан, 6. маја 1942. године, превозио заточенике из Сарајева у Јасеновац. Лежали су изнемогли по вагонима, без хране и воде, пуни страха и неизвесности.

– Извели су нас из ћелија и околних касарни ујутро око четири сата, пред само свануће, на уранак, али не ђурђевдански, мада је тада у возу певана, чак и спевана, тужна сарајевска песма „Ђурђевдан”…

Овако је у тексту „Логорска историја Срба” професор др Жарко Видовић, истакнути философ и историчар уметности, описао догађај којем је присуствовао. Младић који је певао, песмом је покушао да покаже свој понос и пркос и да улије мало живости међу клонуле људе.

Историчар Видовић претпоставља да су због стихова који су се орили усташе затвориле прозоре на вагонима, а затвореници су остали без ваздуха збијени једни до других. Од три хиљаде, колико их је кренуло из Сарајева, у Јасеновац је стигло две хиљаде душа, а само две стотине је преживело тортуру.

У општем безнађу, из срца се певало…

ВИДЕО ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ