ПЕСНИЧКА ШТАФЕТА – ЈЕДИНСТВЕНО КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ

Кључна манифестација коју организује Градска народна библиотека „Жарко Зрењанин“, „Песничка штафета“ ове године одржана је 44. пут. Поред Змајевих дечијих игара она спаде у најстарије манифестације у Србији. Овогодишња, Песничка штафета посвећена је пријатељу зрењанинске библиотеке, књижевнику Игору Коларову (1973 2017) који је био два пута гостујући песник на овој манифестацији.

Од прве „Песничке штафете“ која је одржана 1975. године, најбољи песници за децу у континуитету су били гости-водитељи манифестације, Десанка Максимовић, Мира Алечковић, Љубивоје Ршумовић, Добрица Ерић, Весна Алексић, Мошо Одаловић, Раша Попов, Душко Трифуновић, Драган Лукић, Перо Зубац, Игор Коларов, Дејан Алексић, Бранко Стевановић, Јасминка Петровић.

Поводом завршетка 44. „Песничке штафете“ у Градској народној библиотеци, приређена је тематска изложба „Песничка штафета“ – једниствено културно наслеђе“, која, у форми временске линије, приказује развој манифестације од њеног настанка, 1975. године,  до данас. Изложбу су надахнутим говорима отворили директор библиотеке, Милан Бјелогрлић и писац Урош Петровић.

Богатој збирци од 40 књига за децу које је библиотека поводом манифестације објавила у едицији „Књижевност за децу и омладину“ придружила се, као 41. другачија у односу на све досадашње, књига „Велики лепи балон“ која садржи текстове Игора Коларова, као и песме и приче пет стваралаца који су били гостујући водитељи манифестације.

Игору у част, пет стваралаца за децу и младе ове године водило је „Песничку штафету“: Дејан Алексић, Јасминка Петровић, Бранко Стевановић, Душан Поп Ђурђев и Урош Петровић.

Библиотекари и гостујући песници су у периоду од 16. до 27. априла обишли су Средњи Банат и општину Тител и промовисали читалаштво и књижњвност.

Дванаесторо награђене деце, песника добило је таблет рачунаре, поклон Компаније Телеком Србија, које је уручио у име компаније Славиша Влачић, потом књиге издавачких кућа „Креативни центар“ и „Прополис букс“, а Компанија „Гомекс“ и ове године припремила је слатке пакете које је уручио Недељко Голушин, маркетинг менаџер компаније.

Након отварања изложбе, у Народном позоришту „Тоша Јовановић“ свечаним програмом завршена је овогодишња манифестација. Представљени су одабрани програми основаца из Основних школа „Вук Караџић“, „Јован Цвијић“ и „Ђура Јакшић“ из Зрењанина. У име организатора манифестације, деци, просветним радницима и гостујућим ствараоцима захвалио се директор библиотеке, Милан Бјелогрлић.

Подршку овогодишњој манифестацији пружили су и: ЕУ инфо центар, Делегација Европске уније у Републици Србији, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и друштвено одговорни привредници.

Петровград.орг & Градска народна библиотека „Жарко Зрењанин“