НАГРАДА ТОДОР МАНОЈЛОВИЋ И ПРОФЕСОР КЊИЖЕВНОСТИ САВА ДАМЈАНОВ

„Награда за модерни уметнички сензибилитет” Фонда “Тодор Маноjловић” свечано jе у Барокноj сали Градске куће у Зрењанину додељена писцу, есеjисти и професору књижевности из Новог Сада, Сави Дамjанову. Сава Дамjанов jе двадесет шести лауреат награде Фонда “Тодор Маноjловић”. Овом наградом Дамјанов се сврстао поред свог ментора Милорада Павића, једног од првих добитника овог признања.

Награду добитнику – повељу и уметничку слику – уручили су директор Градске народне библиотеке Милан Бjелогрлић и помоћник градоначелника Зрењанина Душко Радишић.

Присутнима у Барокноj сали обратио се директор Народне библиотеке „Жарко Зрењанин“ Милан Бjелогрлић.

“Остали смо упорни и истраjни у овоме и на том списку досадашњих добитника награде има заиста важних имена за српску културу. Интересантно jе да оваj пут награду добиjа човек коjи jе израстао на катедри jедног од првих добитника, Милорада Павића, чиjи jе био асистент. Традициjа се и на оваj начин показуjе и мислимо да ове године награда одлази у руке неког ко ће украсити оваj списак 26 добитника. Своj модерни уметнички сензибилитет Сава Дамjанов експонира како у своjим научним радовима, тако и у своjим креативним и провокативним остварењима”.

Ненад Шапоња, председник Управног одбора Фонда “Тодор Маноjловић”, рекао jе да је Дамjанов, попут Маноjловића, стваралац коjи jе “померао ствари, ниjе се мирио са задатим књижевним представама и покушавао jе да нам покаже шта jе нова перцепциjа традициjе, а с друге стране, сам jе као писац трагао у jезику. Значи, имамо писца коjи открива нове просторе и носи таj траг Тодора Маноjловића у свом делу”.

Лауреат Сава Дамjанов био jе приjатно изненађен овом наградом jер, како jе казао, током свог рада на jавноj књижевноj сцени дужег од три ипо децениjе ниjе баш навикао на награде и слична признања.

“Тодора Маноjловића сматрао сам и раниjе и сматрам jедним од правих очева српског модернизма. Уз Станислава Винавера и Светислава Стефановића он jе онаj коjи jе антиципирао онаj модернизам коjи ће после поставити Црњански и слични писци. Просто говорећи, недостаjало ми jе некако што тог човека, Тодора Маноjловића, нисам познавао, али сам читао његове књиге, међутим, ево сада као да сам га и лично упознао”, рекао jе Дамjанов на свечаности доделе “Награде за модерни уметнички сензибилитет” Фонда “Тодор Маноjловић”.

Доделу награде увеличали су својим музичким наступом Мирјана Младеновић и Ондреј Года.

Двадесет седам година активног ангажмана и делованjа Фонда “Тодор Маноjловић” у оквиру Градске народне библиотеке “Жарко Зренjанин” постало је традиција.

“Награда за модерни уметнички сензибилитет” – Тодор Манојловић jе профилисана у jедну од водећих награда у Србиjи и надамо се да ће њен значај бити још већи.

Петровград.орг