КО СУ САМОМРЗЕЋИ СРБИ И КАКО ИХ ЛЕЧИТИ

Књига „Самомрзећи Срби“ филозофа Милана Дамјанца говори о аутошовинистичкој, самомрзећој (квази) елити коју већина патриота зна под називом који су сами себи наденули; другосрбијанци. Ко су ти људи, чиме се баве и на који начин, које су им методе деловања и крајњи циљ? Аутор даје одговоре на ова и бројна друга питања.

Према Дамјанцу све је почело заправо стварањем прве Југославије и утапањем српског идентитета у југословенски, или како се то често наводи симболично, „мешање српског вина хрватском водом“.

У првој Југославији, уместо да је завршен процес заокруживања српског националног корпуса и српских земаља, тај процес је на пола пута прекинут уласком у једну нову државу, са људима са којима до тада нисмо имали готово никаквог контакта и провели векове у различитим околностима, условима и окупацијама.

У првој Југославији је почела разградња српског националног идентитета и српског етничког простора његовим „мешањем“ југословенством, да би тај процес био настављен и завршен у другој Југославији стварањем посебних нација од „одметнутих“ делова српског народа, а на српским етничким просторима.

По његовим речима из тих и таквих околности су се изродили другосрбијанци, аутошовинисти и самомрзећи Срби. Сам термин „самомржње“ датира још из периода 30′ година 20. века када су постојали Јевреји који су више од свега хтели да се „допадну“ Немцима јер су сматрали да разлог због ког их Немци прогоне, није у Немцима, него у њима самима и самим тим, ако се они „поправе“ , ако изврше својеврсну „лоботомију“ , Немци ће их „заволети“.

Иста је ситуација и са самомрзећим Србима. У бекству од свог српског идентитета, прихватали су другачије, непријатељски супростављене идентитете и у тим идентитетима постали сушта негација свог претходног „живота“. Тако су настајали  и деловали српски комунисти, „Бошњаци“ , „Македонци“ и „Црногорци“ , а у новије време и „Војвођани“ , као посебне нације, настале на српским основама али са изразитом антисрпском реториком и методама те циљевима деловања.

Петровград.орг вам препоручује књигу Самомрзећи Срби (Фото: Нови оптимизам)