КАДА ЗА ФИЛМ О МИЛЕТИЋУ КОНАЧНО КУЦНЕ ЧАС

Град Зрењанин и општине Средњобанатског округа Нови Бечеј, Сечањ и Житиште подржавају снимање филма о политичком прваку Срба у Угарској  у 19. веку, Светозару Милетићу. Филмски центар Србије је најавио филм по сценарију књижевника Милована Витезовића. Главну улогу тумачи искусни Љубомир Бандовић. Тема филма прати живот и рад угледног адвоката и градоначелника Новог Сада, посланика Срба у Угарском парламенту, који је ушао у песму и његову борбу за присаједињење српских земаља преко Саве и Дунава Краљевини Србији.

„…Дуго већ смо ми робови

А сада смо слободни.

Ни бриге те сиви тићу,

Сви смо с тобом

Светозаре Милетићу,

Кад извесни, шалај куцне час…“

Тако су Срби певали свом политичком вођи а ево куцнуо је час да његов лик буде овековечен и на филмском платну. Остале улоге тумаче Жарко Лаушевић, Катарина Жутић, Ања Павићевић, Андрија Кузмановић, Милутин Мима Караџић, Драган Петровић Пеле, Иван Бекјарев, Јован Ристовски…

Премијера филма заказана је за мај 2020. године. Председник Покрајинске владе Игор Мировић, иначе, присуствовао је у Петроварадину, снимању филма о Светозару Милетићу, у режији Дарка Бајића. Филм се снима уз подршку Покрајинске владе и Министарства културе и информисања.

Драмски текст Милована Витезовића је само изврсна сценаристичка подлога за филм, која поштујући жанр биографско историјског филма и осветљава део српске историје.

У најави је монументална драма о непоколебљивој човековој вери у идеале српског националног освешћења. Милетић је и данас пример истрајности, упркос тортури у борби за очување традиције и посебности српског народа у Европи.Његов пример је светао и данас обасјава и надахњује будућа покољења.

Светозару Милетић је усамљени витез који тражи правду за свој народ, а у његово време моћне силе су зло које му раде о глави и желе да прекроје историју, изиграју обећане привилегије, поробе његов народ.

 Филм је прича Светозареве ћерке Милице која не само што је очувала идеале свога оца и дочекала дан ослобођења. Милицина перспектива доноси слојевитије и дубље размевање епохе и друштвених односа 19 века који представљају темеље модерне српске државе .

И данас као и тада исте силе се упињу да пониште све за шта се залагао Светозар Милиетић,а као и тада њихови интереси се сламају преко  српског народа на Балкану и у Панонији.

Петровград.орг