ЕЛЕМИР И СРЕМЧЕВИ ДАНИ А У БАНАТУ

Традиционална манифестација „Сремчеви дани – Бал у Елемиру“, одржана је минулог викенда, а победницима на књижевном конкурсу уручене су награде. Ову културну манифестацију основала је Месна заједница Елемир у част великана српске књижевности Стевана Сремца који је у том месту, чекајући на пријем у дворац породице Киш, написао епос у десет песама по истинитом догађају под називом „Бал у Елемиру“.

Првог дана манифестације, двосатни програм на бини у центру села одржало је овдашње КУД „Младост“, са својим гостима, а потом је наступила позната нишка рок група „Кербер“. У центру села, свој штанд су имале и жене из елемирског удружења и бројни угоститељи, што је већнеизбежан садржај наших манифестација.

Жири којим је председавао познати културни радник са банатских простора Угљеша Шајтинац од 130 радова пристиглих на овогодишњи конкурс за најбоље хумористичко-сатирично дело прогласио је причу „Синапсол форте”, аутора Милете Продановића из Београда. Уз диплому, њему је додељена и награда од 50.000 динара. Другу награду од 30.000 динара, за збирку песама, добио је Раде Воденичар из Зрењанина, а трећу од 20.000 динара Милана Грбић из Кикинде, за кратку причу „Ко другоме јаму копа, сам у њу пада”.

Ове године учесници колоније карикатуриста били су Југослав и Јакша Влаховић, Константин Гросу, Кире Раденков, Владан Николић и Никола Штиклица. Њихови радови су ушли су у фонд колоније, у којем је сада већ више од 200 карикатура бројних врхунских аутора досадашњих учесника.

У свечаној сали Месне заједнице Елемир представљена је књига „Насељавање Петровчана у Чиб – Челарево 1946. – 1947“ историчара Милана Мицића. О књизи су говорили Милан Шево из Челарева и аутор. Он је подсетио на услове и разлоге који су довели до сеобе српског народа из 35 села општине Босански Петровац у Бачку, о начину како је колонизација спровођена и условима у којима је обављена. Тема ове књиге, иначе, уско је повезана и са Елемиром, јер је и у ово банатско село, у јесен 1945. године, досељено 148 породица са више од 900 чланова, баш из села око Босанског Петровца.

Манифестација је завршена концертом Џенана Лончаревића пред бројном публиком, а у поноћ је приређен и ватромет.

Кад смо код ове манифестације Петровград.орг вас упућује на текст публицисте Душана Ковачева, у којем се наводи занимљив податак да је продукцији „Зеф филма“ је 1993. године снимљен документарни филм „Елемир, а у Банату“ у којем је покојни чика Раша Попов духовито представио локалне прилике одсликане у Сремчевој новели „Поп Ћира и поп Спира“, као и боравак писца у том селу.

Петровград.орг (Фото: Сенка Влаховић)