ДАНИ ВЕЛИКОГ УРОША ПРЕДИЋА

У склопу програма организованих поводом обележавања 160. година од рођења Уроша Предића, испред Основне школе, коjа носи његово име, у Орловату свечано је откривена нова биста сликара, рад академског ваjара Велимира Каравелића. Завршна свечаност поводом 160. годишњице рођења Уроша Предића одржана jе у Зрењанину. Свечаном академиjом у Културном центру и отварањем изложбе у салону Народног музеjа.

Стеван Прохаска је био jедан од инициjатора постављања нове бисте, коме jе и припала част да jе откриjе. Мештани Орловата истраjни у намери да очуваjу сећање на рад и дело великог банатског и српског сликара, свакако једног од највећих људи овог дела Србије.

Одржан jе парастос и положени су венци на гроб Уроша Предића, на месном гробљу у Орловату. Венац на гроб сликара положио jе у име Града Зрењанина помоћник Душко Радишић, а са њим и Добривоjе Михаjлов координатор овогодишњих “Дана Уроша Предића”.

Завршна свечаност поводом 160. годишњице рођења Уроша Предића одржана jе у највећем банатском граду. Свечаном академиjом у Културном центру и отварањем изложбе у салону Народног музеjа, на дан Предићевог рођења, наш град одужио се свом великану и послао лепу слику и поруку да има чиме да се поноси и да jе уметничко дело Уроша Предића ванвременско и непролазно.

Присутнима су се обратили и народни посланик, председник Одбора за културу и информисање Скупштине Републике Србиjе Мирко Крлић, др Душан Сланкаменац, протојереј Раjко Срдић, др Стеван Прохаска и председница Савета МЗ Орловат Биљана Попадић.

Програм су увеличали зрењанински хорови и ученици музичке школе – Мешовити хор Преподобни Рафаило Банатски, Омладински хор средње Музичке школе “Jосиф Маринковић” и Дечjи хор ниже Музичке школе “Jосиф Маринковић”, под управама Зорице Козловачки и мр Сенке Милисављевић те Ученици Основне школе “Урош Предић”.

У Народном музеjу Зрењанин отворена jе изузетно посећена изложба из фонда музеjа под називом “Дакле, Ви сте таj Урош Предић?”, ауторке Оливере Скоко. Поред ауторке посетиоцима су се обратили директорка те установе Jелена Гвозденац Мартинов и помоћник градоначелника Зрењанина Душко Радишић, а Уроша Предића је дочарао глумац Небоjша Балаж.

Ову изложбу чине 32 рада Уроша Предића, као и ваjарски и цртачки радови других аутора коjи су представљали овог истински великог српског уметника,  што је посећеност изложбе и показала. Покровитељи проjекта је Министарство културе Републике Србије. У току траjања изложбе биће организован богат пратећи програм: радионице, предавања, промоциjе, концерти. Изложба ће бити отворена до краjа фебруара 2018.

Аутор: Саша Младеновић (Фото: Александар Блануша)