ДАНИ БРАТСКЕ И СЕСТРИНСКЕ СРПСКЕ У ГРАДУ НА БЕГЕЈУ 2019.

Овогодишњи Дани Српске у Србији су одржани на више локација у петнаест градова и општина у Србији – Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу, Суботици, Пожаревцу, Зрењанину, Житишту, Пландишту, Панчеву, Инђији, Старој Пазови, Аранђеловцу, Смедеревској Паланци и Врбасу.

У оквиру „Дана Српске“ у Зрeњанину jе изведена, претходних дана, монодрама барда српског глумишта Слободана Ћустића „О глуматању“.

Заменик градоначелника Саша Сантовац организовао jе приjем за  Борислава Максимова, саветника за културу у представништву Републике Српске у Србиjи, али и за  учеснике у књижевноj вечери коjа jе уприличена у Барокноj сали Градске куће  Недељка Зеленовића, Душана Зуровца, Jована Делића, као и Радослава Милошевића.

Књижевноj вечери, као и свечаном приjему присуствовали су помоћник градоначелника Симо Салапура, начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић, као и секретар Скупштине града Милан Мркшић.

Хор који делује при Културном центру Зрењанина а који води Сенка Милисављевић је употпунио догађај извођењем српске химне „Боже Правде“.

Свештенство парохија Српске Православне Цркве, најстарије институције нашег народа, са територије града, присуствовало је овом догађају.

Присутну браћу из Републике Српске jе поздравио надахнуто, као и увек и председник удружења Херцеговаца у Зрењанин, директор ГНБ „Жарко Зрењанин“ Милан Бjелогрлић. Потом су уважена браћа из Српске говорила своју поезију.

Током седам Дана Српске у Србији посетиоце сваке године очекује богат културно-умјетнички програм: концерти, позоришне представе, промоције књига, песничке вечери; презентације туристичких потенцијала Републике Српске, спортски сусрети, научнe конференцијe, привредни форумi, трибине и многи други садржаји.

Овакве манифестације сведоче о нераскидивим везама српског народа са једне и друге стране реке Дрине, која у свести нашег народа никада није била и неће бити граница, једнодушна је порука са овог скупа.

Наша браћа из Српске не крију да воле Србију а Срби из Србије не крију да воле своју браћу у Српској.

Петровград.орг