АМБАСАДОРИ БАЛКАНА И СЛОВЕНСТВА НА ФЕСТИВАЛУ „ЛАЛА“

Наш град у срцу Баната је на културном небу Србије давно превазишао локалне оквире и низом врхунских манифестација, које имају традицију, крунисао је себе као незваничну културну престоницу овог дела Србије.

Наш град се издваја културним дешавањима која задовољавају најстрожије уметничке критеријуме. Једна од таквих манифестација је и Фестивал „Лала“.

Међународни фестивал фолклора “Лала” почео jе на Тргу др Зорана Ђинђића, а фестивал коjи се традиционално одржава у оквиру манифестациjе “Дани пива” отворили су помоћник градоначелника Душко Радишић и председник Културно – уметничког друштва “Пионир” Радован Молдован.

„Захваљуjем се нашим гостима, наjбољим и наjлепшим амбасадорима своjих земаља, као што jе то и Културно – уметничко друштво „Пионир“ из Зрењанина. Они нас представљаjу не само у земљама коjе учествуjу на овом фестивалу, него и у читавом региону. На њих смо веома поносни“ – казао jе на отварању Радишић.

Фестивал ће траjати до 1. септембра, а учествуjу фолклорни ансамбли из Чешке. Белорусиjе, Црне Горе, Румуниjе, Србиjе. Фестивал је ове године потврдио етно-културолошко јединство балканских и словенских народа.

Фестивал „Лала“ први пут jе одржан 2003. године, као пратећа манифестациjа „Дана пива“ и од тада се у континуитету одржава сваке године, на бини на Тргу др Зорана Ђинђића.

За сваку похвалу су настојања организатора „Дана пива“ да у манифестацију традиционално и неизоставно укључе  и врсне неговаоце богате музичке и фолклорне традиције. То наслеђе је основа идентитета сваког народа без које он неможе бити препознат у породици светских и европских народа.

Аутор: Саша Младеновић (Фото: Александар Блануша)