24. КАРАЂОРЂЕВАЧКА ПРЕЛА – 100 ГОДИНА БАНАТСКОГ КАРАЂОРЂЕВА

Традиционална манифестација Карађорђевачка прела, се одржавају више од две деценије.  Ове године одржавају се по 24-ти пут упркос пандемији која је онемогућила прошлогодишње окупљање. Пре званичног отварања манифестације у просторијама Месне заједнице, отворена је тематска изложба „100 година Банатског Карађорђева“ коју су приредили др Зоран Вељановић Музеј присаједињења 1918. и Ванда Војводић Мицова, Историјски архив Зрењанин.

Ове године село Банатско Карађорђево слави и својеврсан јубилеј, сто година од свог оснивања. Као и сваке године организован је и богат културни програм који ће трајати до 27. јануара.

Са иконом у руци и вером у Бога,
након завршетка Великог рата,
Право са Солуна, без икога свога,
дошао је овде у срце Баната
татиног тате тата…

Душан Јарић, ученик ОШ Никола Тесла

Уместо оправдано одсутних аутора изложбу „100 година Банатског Карађорђева“  су отворили Мирјана Баста директор Историјског архива Зрењанина и Душан Гутеша историчар Државног архива Србије. Мирјана Баста је поздравила све присутне следећим речима:

„Поштовани гости и драги, моји Карађорђевчани, мени је изузетна част и задовољство што смо добили прилику, да са нашом изложбом, учествујемо на овогодишњим прелима. Изложба је намењена да остане, након овог свечаног отварања, у основној школи у Банатском Карађорђеву, као трајно подсећање ђацима и будућим генерацијама на наше славне претке, наше прадедове, који су се славно борили у Великом рату, основали ово место у којем живе њихови потомци већ сто година…“

Како се чуло на овом скупу, ова манифестација се одржава са циљем очувања традиције и сећања на славну прошлост и храброст предака Солунских добровољаца који су основали ово место. Историчар Гутеша је овом приликом нагласио:

„Два фонда која се чувају у Историјском архиву Зрењанина су на овој изложби посебно важна, то су фонд за ликвидацију аграрне реформе Велики Бечкерек и фонд Народни одбор општине Банатско Карађорђево. Први од ова два фонда представља богат извор за изучавање аграрног питања, које се дуги низ година провлачило, од момента доласка добровољаца па све до 30-тих година. Сваки од тих фондова садржи обиље личних података о аграрним интересентима и у том смислу је важно оно што је сачувано. Из његових докумената овде ћете моћи да видите поједине експонате…“

Ова манифестација је сећање на осниваче села, српске добровољце пореклом из српских земаља Лике, Босне, Црне Горе, Баната, Херцеговине, Далмације, Кордуна, Баније, Беле Крајине у Словенији.

Представљена је и књига „Поменик ратним добровољцима у српској војсци“ коју је приредио Лазар Р. Косановић а о којој су говорили председница УГ „Карађорђевачка прела“ Весна Ћук и директор Зрењанинске гимназије Милан Радаковић, као и сам аутор.

На скупу је дата иницијатива за изградњу Добровољачке куће, која би била посвећена сећању на добровољце из Првог светског рата.

Банатско Карађорђево најстарије и највеће добровољачко село у Србији које и овом манифестацијом деценијама чува сећање на овај период српске историје.

Након завршетка 24. Карађорђеваћких прела, ова изложба се сели у хол Основне школе „Никола Тесла“ у Карађорђеву где ће деца моћи континуирано да се упознају са ликом и делом својих славних предака.

Манифестације је ове године осмишљена уз разноврстан културни програм и боје фолкора које су на отварању бранили чланови локалног Културно уметничког друштва „Илија Прерадовић“ и оперска дива Милица Досковић.

Труд је очевидан да се сваке године обогати садржај манифестације „Карађорђевачка прела“ и да се што више људи укључи у реализацију овог значајног завичајног и идентитетског пројекта.

Карађорђевчани који више не живе у селу сада су широм Србије, Европе и света а имају свест о свом пореклу неће пропустити овај догађај, који доприноси очувању колективног идентитета.

Банатско наше Карађорђево
само географски појам није,
ту се стање свести наше
као и наших потомака, крије…

Богдан Баста

Петровград.орг