ПЕТРОВГРАД – ЗАВЕШТАНА ИДЕЈА СЛОБОДЕ

Припадамо поколењу захвалних потомака који ће обележити 100 година од ослобођења и присаједињења Војводине својој природној матици, Краљевини Србији 1918. године. У динамичним данима ослобођења Војводине од аустроугарске власти истакнуту улогу одиграли су наши суграђани, предвођени доктором Славком Жупанским. Захваљујући њиховој снази, одлучности и храбрости у прилици смо да прославимо и 100-годишњицу  Српског народног одбора у Великом Бечкереку, који је основан 31. октобра 1918. године. Реч је о првом Српском народном одбору који се појавио на територији Војводине, а онда мудро и тактички, без капи крви, успео да преузме институције које су му припадале.

Са особитим пијететом сећамо се наших јуначких ослободилаца, официра и војника легендарног Гвозденог пука српске војске који су предвођени бригадиром Драгутином Ристићем и потпуковником Михаилом Ковачевићем ослободили Велики Бечкерек 17. новембра 1918. године. Тада је незаустављива српска војска прешла Саву и Дунав и донела златну слободу свим житељима Баната, Бачке, Барање и Срема.

Наши преци су и те како знали да цене тешко извојевану слободу, а нарочито њеног доносиоца, краља Петра I Карађорђевића Ослободиоца. Управо су из тог разлога градски оци 29. септембра 1934. године донели одлуку да Велики Бечкерек преименују у Петровград.

Поновно издавање репринта споменице „Петровград” из 1938. године део је наших напора да достојно обележимо велики јубилеј – 100 година од ослобођења Војводине. Ова изузетно значајна монографија издата у Краљевини Југославији, у предвечерје Другог светског рата, сведочи да је Петровград био град са захухталим привредним животом у којем су радиле и отварале се бројне фабрике, постројења и земљорадничке задруге. Осим тога, кључно је нагласити да су у међуратном периоду у нашем граду владали складни и непомућени међунационални односи, јер су по ослобођењу 1918. године прохујала времена у којима је један народ господарио над другима и наметао им своје име, језик и веру. Име Петровград симбол је борбе и непрестаног стремљења ка слободи.

Нека поновно издавање ове књиге буде знак благодарности и скромни допринос наше генерације култури сећања на славне претке и ослободиоце захваљујући којима данас уживамо благодети слободе.

Чедомир Јањић, градоначелник Зрењанина

(Предговр трећем издању алманаха Петровград, које је приређено поводом великог јубилеја стоте годишњице од Ослобођења В. Бечкерека, Петровграда и Зрењанина у Првом светском рату)