ОПЕРАЦИЈА ВАЗДУШНИ МОСТ И АМЕРИЧКО ОДЛИКОВАЊЕ ДРАЖИ МИХАИЛОВИЋУ

Операција Ваздушни мост је највећа акција спашавања савезничких снага иза непријатељских линија у Другом светском рату и изведена је у Србији. Спашавање савезничких пилота изведено је од стране авијације САД у сарадњи са Југословенском војском у отаџбини генерала Драгољуба Михаиловића. Ова операција је најбољи доказ на чијој страни су се у Другом светском рату борили припадници тзв. четника, оклеветаних од идеолошких противника као сарадника окупатора.

По наредби генерала Михаиловића, почетком марта 1944. године почела је изградња аеродрома, са којег је требало да се врши евакуација америчких авијатичара. Било је то на планинској висоравни недалеко од села Прањани у Западној Србији, на месту званом Галовића поље. Сељаци су кулуком за кратко време изградили импровизовану писту.

У околини Прањана било је спремно за евакуацију око 350 авијатичара. Постојала је опасност због њиховог дужег задржавања на једном месту, па су стално сељакани по околним селима. Када су радови завршени, обавештена је радио везом Команда Петнаестог корпуса ваздушних снага САД у Барију, да могу да пошаљу авионе за евакуацију.

Група авиона Ц – 47, коју је сачињавало шест авиона, спустила се ноћу 10. августа 1944. године. На брзину је извршено укрцавање авијатичара у авионе, и један по један одлетели су пут Барија уз пратњу ескадриле ловачких авиона. Евакуисано је успешно око 150 људи. Акција је у наредним данима поновљена још неколико пута. Обезбеђење аеродрома за време евакуације вршиле су снаге Првог и Другог равногорског корпуса, омладинске бригаде и официрске школе, укупне јачине 8.000 до 10.000 бораца. 10. августа 1944. године, евакуисани су и неки цивили, амерички грађани, који су се за време рата затекли у Србији.

Импровизовани аеродром био је у функцији све до првих месеци 1945. године. Припадници Југословенске војске у Отаџбини су на тај начин спасили више од 500 савезничких пилота, које су Немци оборили изнад Југославије.

Суђење Дражи и етикета фашисте

Комунистичка Југославија организовала је у јуну 1946. године идеолошко суђење генералу Михаиловићу. Иако антифашиста он је оптужен је за издају српског народа и сарадњу са окупатором. Ово је изазвало огромну неверицу међу спасеним пилотима у Америци и управо они били су једни од ретких који су устали у одбрану генерала.

Била је чак и покренута иницијатива за оснивање Комитета за праведно суђење генералу. Међутим, издан од својих савезника, Драгољуб Михаиловић стрељан је у ноћи између 16. и 17. јула 1946. године. Комунистичка историографија га је приказала у најгорем светлу, како њега тако и његов покрет. Његов идеолошки непријатељ Тито је био мезимче хладног рата и савезник САД.

Председник САД Хари Труман, 29. марта 1948. године постхумно је одликовао генерала Драгољуба Михаиловића највишим орденом САД – Легијом за заслуге (Legion of merit).

Образложење за доделу ордена гласи:

Генерал Драгољуб Михајловић се на изузетан начин истакао као врховни командант југословенских оружаних снага, а касније и као министар рата, организовањем и вођењем веома важних снага отпора против непријатеља који је окупирао Југославију, од децембра 1941. године, до децембра 1944. године. Невероватним напором његових неустрашивих јединица многи авијатичари Сједињених Америчких држава су спасени и безбедно враћени пријатељској команди. Генерал Михаиловић и његове снаге су и материјално доприносили савезничкој ствари и помогли у постизању коначне победе савезу, иако нису били активно снабдевани, и мада су се лишени свега, борили под крајње тешким условима.

(Председник САД Хари Труман)

Орден је, тек у мају 2005. уручен ћерки генерала Михаиловића Гордани на скромној церемонији одржаној у амбасади САД у Београду. Виши суд у Београду рехабилитовао je 14. маја 2015. године генерала Михаиловића али идеолошки противници у Србији и региону и даље понављају већ превазиђене флоскуле, сада у новом руху о тобожњој „ревизији“ историје и виде у припадницима Равногорског покрета фашисте што нема везе са историјском истином.

У америчким војним круговима ова спасилачка мисија позната је као – Operation Halyard и сматра се за једну од најуспешнијих спасилачких мисија иза непријатељски линија у историји ратова.

Петровград.орг