НОВА КЊИГА ДР МИЛАНА МИЦИЋА – АМЕРИКАНЦИ – СРПСКИ ДОБРОВОЉЦИ ИЗ САД 1914 -1918

Књига др Милана Мицића „Американци  – српски добровољци из САД 1914-1918“ представљена је у новом Атријуму Народног музеја у Зрењанину. О књизи су надахнуто говорили историчар проф. др Ђорђе Ђурић, издавач директор Банатског културног центра из Новог Милошева  Радован Влаховић и сам аутор.

Милан Мицић је рођен 1961. године у Зрењанину и жеља му је била да управо у свом граду представи ово своје ново дело. Ово дело је посвећено, на особен начин ђедовима, како је то у уводној речи рекао издавач Радован Влаховић, који је апострофирао рад на јединству српског народа у ма којој од српских земаља наш народ живео, јер сви ми, како је рекао имамо исти идентитет. Мицић је захвалан потомак добровољаца Великог рата са Баније, којим се преци свакако поносе у Царству Небеском. Доктор је историјских наука, живи и ради у Новом Саду..

„Што се тиче ове књиге, „Американци – српски добровољци из САД 1914-1918“ истраживао сам наше заједнице које су постојале диљем САД пре Првог светског рата, определење људи да се пријаве у Српску војску и борбу на Солунском фронту и томе сам додао још и 25 казивања које сам забележио у Војвода Степи, Руском селу, Банатском Вишњићеву, Банатском Душановцу, негде средином 90-тих година, углавном од потомака добровољаца, прве генерације који говоре о њиховим очевима“.

Ради се свакако о најбољем познаваоцу добровољачког питања у Срба, које има свог проучаваоца али на жалост не постоји институт у овој земљи који би се позабавио овом значајном проблематиком а грађа је огромна. Својим досадашњим радом др Милан Мицић је плодан писац, историчар и књижевник а ова књига заокружује опус сећања на добровољце из Првог свјетског рата, каже историчар проф. др Ђорђе Ђурић.

„Пре свега ова књига сведочи о томе да је крајем 19. и почетком 20. века национална идеја била на врхунцу, не само код Срба него код свих европских народа. То је било време кад су људи били спремни да за остварење националних циљева жртвују оно највредније, сопствени живот. „

Унутар корица ове књиге представљено је добровољачко питање међу Србима који су живели и радили широм Америке и били одушевљени идеалом националног ослобођења и уједињења. Аутор поседује изузетан списатељски дар, чита се лако али се истовремено много тога може и научити.

Овом књигом је др Мицић показао још једном научничку темељитост, брижљив рад на прикупљању усмених извора, које је слушао од детињства од својих предака и изузетан књижевни дар. Петровград.орг вам, због свега овде наведеног, препоручује ову књигу.

Петровград.орг