ДАН СЈЕЋАЊА НА ЈАДОВНО 1941. – 2018.

Код Шаранове јаме на Велебиту служен је помен за више од 40.000 Срба и Јевреја који су убијени у комплексу усташких логора смрти Госпић-Јадовно-Паг за вријеме Незавнисне Државе Хрватске. Ове жртве никада не смију бити заборављене, поручено је из Јадовна.

 

 

У Хрватску су на обиљежавање током протекле ноћи из Српске кренули аутобуси са потомцима и поштоваоцима јадовничких жртава, а након што је један од аутобуса прешао гранични прелаз Изачић, у Личком Петровом селу ухапшен је Дане Лукајић из Бањалуке. Хрватске власти терете га за ратни злочин.

 

 

Само неколико километара наког границе, аутобус са ходочасницима из Бањалуке зауставила је полиција. Ушли су полицајци и легитимисали неколико људи, након чега су извели Дану Лукајића, свједочи Владимир Станић

.„Били су прилично груби, као да су у питању криминалци. Ставили су им руке на хаубу, раширили им ноге, претресли их и дали наређење да ми остали можемо да идемо. Возач је кренуо, ми смо негодовали, али он није слушао. Немамо чак ни папир да је човјек одведен“ – каже Станић.

 

 

Дане Лукајић поклањао се жртвама Јадовна протеклих осам година, што је намјеравао учинити и данас, као члан Удружења „Јадовно 1941.“. Реаговало се одмах, каже српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

„Као што знате, овдје нема телефонских веза, али већ смо покренули неке активности другим путем да се и Амбасада заинтересује и покаже јасно интересовање. То ћемо урадити и имати пуни ангажман и пратити ствари“ – истиче Иванић.

 

 

Иако у сјени свега што их је снашло на путу до Шаранове јаме, потомци и поштоваоци жртава одали су почаст невино страдалим. Међу њима је и Љиљана Милићевић, која је тек прије неколико година сазнала да су на овом мјесту кости њених потомака из Херцеговине.

 

 

На Велебиту је мучки убијено 38.000 Срба, доведених из БиХ, Хрватске и Србије. Из године у годину, све више људи долази да се поклони невино страдалим.

 

 

„Овдје нису само потомци жртава, овдје су и саме жртве, овдје су и њихови поштоваоци и сународници. То показује да оно што је покушавано да се сакрије пет деценија, једноставно није могуће да се сакрије – каже Душан Басташић, предсједник Удружења „Јадовно 1941″.

 

Преузето са сајта: http://jadovno.com/pomen-jadovnickim-zrtvama-hrvatska-policija-uhapsila-danu-lukajica/#.WzigqNIzbZ4