ВЛАДИМИР РАЈИЋ: КРСТ ЧАСНИ И ДОКУМЕНТ О ЗАБРАНИ ПЛИВАЊА У ПЕТРОВГРАДУ 1942

Жеља за обновом Богојављенске литије и пливања за часни Крст била годинама присутна у свима нам драгог духовника протојереја – ставрофора Бранка Попова. Некако тих година је овај диван обичај почео да се обнавља, почело да се плива у Београду и другим местима. Црквени одбор при Руској Цркви или Светоархангелском храму је са протом Бранком разговарао о обнови овог обичаја и код нас и дао своју пуну подршку и допринос. Ипак, тадашње градске власти испрва нису имале слуха за овако нешто, правдајући се тиме да овај обичај није постојао код нас. Пре ће бити да су, намерно, занемаривали све што има везе са хришћанским идентитетом овог града.

Трагајући за архивском грађом 2007 године, коју би искористили приређујући Летопис храма Светог архангела Михаила у Зрењанину (Руска црква), господин Срђан В. Јованов и вероучитељ Владимир Рајић у Градском архиву Зрењанина проналазе проглас, наредбу, којом окупационе снаге нацистичке Немачке забрањују 1942. године пливање за Часни крст у граду Петровграду. Веома смо се обрадовали документу који нам је дошао у прави час, неким промислом у руке.

Тадашњи старешина храма, Руске цркве, свима нама драг и познат по свом трудољубљу за Цркву Божију протојереј – ставрофор Бранко Попов, представио је ове податке тадашњим градским властима, које су остале у шоку и  успева добити дозволу за обнову манифестације. Наш архив се показао као веома значајно место које је допринело повратку овог обичаја у наш град.

Уз помоћ Божију, и са огромном братском и пријатељском подршком господина Здравка Деурића тадашњег директора зрењанинске фабрике лекова манифестација је враћена у наш град. Господин Здравко Деурић преузима техничку организацију догађаја и са неколицином пријатеља организује на тада смрзнутом језеру а на велику радост наших суграђана прво послератно пливање за Часни Kрст.

Пливаче и грађане нашег града поздравила је те године и наша прослављена глумица и културна радница Ивана Жигон, што је додатно дало подстрека свима присутнима.

Тако је пре деценију у наш град враћена Богом благословена и Светим Духом освештана манифестација укинута окупациом нашег града, баш као и његово име Петровград.

Но, Банаћани се нису предали и  ево већ деценију овај леп обичај се одржава и Градска управа и званично учествује у прослављању овог празника. Пливање и Часни Крст вратили су се граду на Бегеју, надамо се да ће му вратити и његово име. Они који су Крст и Богомблагословено име бранили заувек ће отићи у тамну страну постојања и историје. Слава и хвала Драгом Богу. Зато, Крст часни и слободу златну!

Петровград.орг жели срећан празник читаоцима, радосним поздравом: Мир Божији, Бог се јави!