ТРЕЋА ОЛИМПИЈАДА ТЕХНИЧКОГ СТВАРАЛАШТВА МЛАДИХ

У Културном центру Зрењанина jе свечано отворена трећа Олимпиjада техничког стваралаштва младих jугоисточне Европе. У организациjи Асоциjациjе технике, информатике и образовања jугоисточне Европе, и уз учешће основаца и средњошколаца из неколико земаља из окружења, манифестациjа има за циљ да ученици представе своjе техничке, информатичке и научне радове и експерименте, уз размену искуства у тим областима и организовање стручних, тематских скупова.

Учешће на овом скупу узели су млади проналазачи Румуниjе, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македониjе и наше земље, коjима се на церемониjи отварања обратио председник Асоциjациjе технике, информатике и образовања југоисточне Европе проф. др Слободан Попов.

Др Слободан Попов jе истакао да jе техничко стваралаштво младих веома важна област, те да jе данас веза између технике и информатике нераскидива, и у том смислу се и планираjу наредне активности Асоциjациjе.

Учеснике манифестациjе и све госте нашег града поздравила jе помоћница градоначелника Жељка Милошевић коjа jе, заjедно с помоћником градоначелника Симом Салапуром, присуствовала отварању. Истакавши значаj организовања оваквих скупова и популаризациjе науке, технике и информатике међу младима, она jе подсетила на напоре коjе Зрењанин чини како би постао jедан од водећих градова у Србиjи у области ИТ сектора.

“ …На Техничком факултету, добили смо дозволу за отварање jош jедног одељења ИТ смера, а преко система дуалног образовања омогућавамо ђацима и студентима да стичу праксу у информатичким компаниjама коjе се отвараjу у нашем граду. С праксом развоjа Зрењанина као ИТ центра наставићемо и у наредном периоду”, поручила jе Жељка Милошевић учесницима треће Олимпиjаде техничког стваралаштва младих jугоисточне Европе.

Млади проналазачи су приказали своје иновације и сјајно се забављали уз дружење и размену искустава. Посетиоци манифестације су могли да се забаве и погледају нове идеје у области науке, технике и информатике.

Аутор: Саша Младеновић (Фото: Александар Блануша)