ИМА ЛИ БОГА ПОСЛЕ АПОЛА 8?

Како је један прилог у емисији «Видици» РТБ Јована Шћекића из 1969. године показао друштвени јаз између оних који су веровали у Бога и оних који су веровали само својој партији. Гледајући недавно на једном од канала националног сервиса овај документарни прилог, размишљао сам о новинарском послу као историјском артефакту, пролазности сваке идеологије и снази Истине која налази своје начине да буде саопштена.

Режирани трагови у месечевој прашини

Операција «Аполо 8» била је други лет у свемир са људском посадом и први лет са посадом која је имала задатак да уђе у месечеву орбиту. Летелица је успешно лансирана 21. децембра 1968. из Свемирског центра Кенеди. Посада је фотографисала Месечеву површину, а астронаути Френк Борман и Вилијам А. Андерс били су први људи који су видели Месец са даље, нашој планети невидљиве стране. На земљу су успешно слетели након нешто више од шест дана лета. Како су житељи тадашње социјалистичке Србије дочекали ову вест, занимало је новинара тада једине телевизије у Србији Јована Шћекића, који се са екипом запутио у Мрчајевце, да са обичним светом поразговара на тему: «Где је Бог после операције Аполо 8»? Репортажа као да је била инспирисана унапред познатим питањем друга Хрушчова и унапред познатим одговором друга Гагарина. Намерно је изабрана позорница, снегом покривенo српско село Мрчајевци.

Хрушчов је тражио одговор и добио онај који је тражио

Смењују се ликови српских сељака, шумадијских домаћина и кадрови њиховог живописног села којег као да није дотакла рука неизбежног социјалистичког прогреса. Једна старина се издваја у одговорима.

„О томе сам много ситан да говорим, али како ја мислим, космонаути су дошли до врхунца. Жеља би ми била да су пронашли Бога, али пошто нису, чујем  да су пронашли горе неке кврге и урвине, што ме запањује и узбуђује. Ми и овако доста радимо, ако горе пронађу неке које ми треба да помажемо, замолио бих да не иду да их траже » – рекао је храбри и мудри мештанин, који није у прилогу потписан, али ће се, будући да је управо последња реченица коју је изговорио узбуркала страсти у мирном селу,  током емисије сазнати да је његово презиме Рајичић.

Српски сељак Рајичић који је добио прилику и рекао

Мрчајевски парох са шајкачом и Крстом је одговорио на питање цитирајући Свето Писмо.

«  На ваше питање о “Аполу 8” могу одговорити једним цитатом из Светога писма, “Будите савршени као што је и ваш Отац Небески”. Тројица космонаута су довољно рекли о свему томе када су послали Божићне поздраве и честитке и који су јели и Божићног ћурана горе. Ја мислим да су они довољно рекли о свему томе » – рекао је свештеник.

Мученик јереј СПЦ Милорад са шајкачом и крстом

Свештеник, користи прилику и у емисији објашњава да је Мрчајевце као парохију „задужио“ 18 месеци раније.

« Наследио сам 150 кућа у које свештеник није ишао. Данас има 60 таквих кућа, али и у њих одлазим, ноћу Крстећи децу и Венчавајући, у сутон дана опевавам. Зашто ноћу, питајте њих » – поручио је свештеник Милорад. који ће постати таст певача Мирослава Илића. У Мрчајевцима данас кружи прича да је он « под неразјашњеним околностима », управо због ове изјаве која је гађала у саму срж комунистичког лажног, секташког, двоструког морала, погинуо у саобраћајној несрећи у Прељини 1972. године.

Иако је ауторе, како сам Шчекић обашњава, занимало само како се напредак науке прелама у главама обичних људи, прва емисија узнемирила је Мрчајевце, па је телевизији са збора мештана у име 500 људи упућено писмо у којем се наводе замерке на прву емисију.

Да ли су заиста били на Месецу

То како се и с којим циљем један свештеник који је јавно проговорио о двоструком моралу комуниста појавио на екрану, обележило је другу емисију. Очигледно је ловац гонећи зеца истерао на чистину нешто веће. „Неуки и назадни“ су очитали лекцију „паметнима и напреднима“, што је невидљива рука Промисла Божијег и то је забележено на филмској траци за будуће генерације.

Да ли је Стенли Кјубрик режирао спуштање Американаца на Месец

Много година касније, Вилијам Керел је снимио документарни филм « Operation Lune » за француску продукцију. У овом документарцу удовица познатог режисера Стенлија Кјубрика открива фрапантну чињеницу даје њен супруг био ангажован 1969. године од стране америчке администрације да сними кадрове шетње астронаута по « Месецу ». Кјубрк је урадио кадрове у истом студију у коме је снимио и филм« Одисеја у свемиру 2001 » користећи специјалне објективе који су направљени за потребе НАСА-е.

Аутор: Саша Младеновић (foto: print screen youtube)

Извор: http://www.krug.rs/kao-da-je-bilo-nekad/1109-mrcajevcani-bog-i-astronauti.html